Bő fél évtizedes kényszerszünet után visszatérhet tőzsdére a Balkán legnagyobb modernkori összeomlását produkáló Agrokor – pontosabban a horvát élelmiszeripari és kereskedelmi óriás életképes üzleti tevékenységét továbbvivő Fortenova Grupa nevű vállalat. Igaz, az új tulajdonosok egyelőre két-három éves IPO-időtávon gondolkodnak, s ennek megfelelően megkezdték a cégcsoport felértékelését a kiválasztott befektetési banki tanácsadókkal. 

A túl gyorsan túl nagyra nőtt Agrokor 2018 közepén vált fizetésképtelenné, 

de elkerülhette a felszámolást, ami a horvát 2,5 százalékát megtermelő, 60 ezer főt foglalkoztató csoportot fenyegette. Az Agrokornak a kegyelemdöfést a Krím elfoglalására adott uniós kereskedelmi szankciók adták meg 2017 tájékán, a csoport innentől már nem tudta menedzselni a 6,8 milliárd dollár körüli adósságállományát.  A zágrábi kormány és a hitelezők bevonásával zajlott egyezkedés eredményeként a cégcsoportot átszervezték, az irányítást a kormány által egy évre kinevezett válságmenedzsmentre bízták, míg a hitelezők és a beszállítók tulajdonosokká válhattak. 

Agrokor-székház Fotó: AFP

Az egyezség értelmében 

a beszállítók a követeléseik 60 százalékát, míg a pénzintézetek a 20 százalékát kaphatták meg. 

A többi között a Belje mezőgazdasági kombinátot, a Konzum élelmiszerláncot, a Ledo fagylalt- és a Jana ásványvíz-márkát portfóliójában tudó cégcsoport nevét megváltoztatták, így lett az Agrokorból Fortenova, amely az orosz állam felügyelete mellett kezdhette meg a radikális átalakításokat. A többségi tulajdon ugyanis az orosz állami tulajdonú Sberbank és a VTB tandem kezében van, előbbi 44, utóbbi 7,5 százalékos pakettel rendelkezik a Fortenovában. 

A két bank a tőzsdei bevezetés (IPO) révén szeretne profittal kiszállni a horvát óriásvállalatból, vagy csökkenteni abban a részesedését 

– értesült a Reuters két független, bank közeli forrásból, akik úgy tudják, hogy az IPO-t a JP Morgan és a VTB Capital, az anyabank befektetési üzletága készítheti elő. Szerintük az első becslések már megszülettek, s a JP Morgan 3 milliárd dollár körülire, míg a VTB Capital 2,2-2,5 milliárd dollár közé tesz az agrárkereskedelmi vállalat értékét, beszámítva annak átvállalt adósságát is. 

Részletek említése nélkül a Sberbanknál annyit közöltek a hírügynökséggel, hogy Fortenova-pakettjükre eleve az alaptevékenységükön kívüli vagyonelemként tekintettek, így kiszállásuk nem is kelthet különösebb meglepetést. Amint befektetésük megtérülése eléri a megkívánt szintet, onnantól a pakett eladása időszerűvé válik – tették hozzá hangsúlyozva, hogy az IPO az exit-stratégiának csak az egyik lehetséges módja. A Fortenova úgy tesz, ahogy a részvényesei döntenek – zárta rövidre a témát a cég szóvivője.

Felmenthetik a vádak alól az alapítót

Ivica Todoric Fotó: AFP

A több százmillió kunás csalással vádolt Ivica Todoric Agrokor-alapító és 14 társa ellen folyó büntetőper a vádlottak felmentésével végződhet, horvát lapértesülések szerint ugyanis az eljáró bíróság az október közepi tárgyaláson a perdöntő bizonyíték, a KPMG lengyel leányvállalata által készített jelentés kizárását fontolgatta annak jogszerűtlen megszerzési körülményei és amiatt, hogy készítőit homály fedi. Mivel személyiségvédelmi okok miatt a közreműködők nevét nem hajlandóak kiadni, így összeférhetetlenség esetleges fennállása miatt kellene kizárni a vád számára kulcsfontosságú anyagot.