A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2,39 pontos csökkenéssel, 53 386,84 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záróértékéhez képest minimálisan gyengült.

A megugró hazai hatására szerdán profitrealizálás kezdődött a hazai tőzsdén, így mintegy 10 milliárd forintos forgalom mellett 1,3 százalékkal zuhant a BUX. Az esést akkor az OTP és a Mol vezette 1,9, illetve 1,7 százalékos eséssel, 0,5 százalékot csökkent a Richter is, míg 0,8 százalékkal emelkedett a Magyar Telekom.  

Fotó: Kallus György/VG

A média- és energiaszektor erős eredményének köszönhetően új csúcson zártak szerdán az európai részvénypiacok. A vártnál nagyobb amerikai infláció hatására emelkedő hozamok kedveztek a bankszektornak is. Ezzel szemben estek a luxusipari cégek, mivel a vártnál magasabb kínai termelőiár-index hatására növekedtek a kínai stagflációval kapcsolatos aggodalmak.

Nagyot estek az amerikai indexek, miután az amerikai infláció bőven meghaladva a várakozásokat, 31 éves csúcsra, 6,2 százalékra ugrott. Zuhantak az energiaipari részvények is az olajárak esése miatt. 

Néhány kivétellel emelkedtek a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, a hangulatot javította, hogy a befektetők a kínai likviditás növelésére számítanak, hogy ellensúlyozzák a bajba került ingatlanfejlesztők negatív hatásait. A japán indexek 0,3–0,6, a hongkongi 1,2, a kínai börzék pedig 1,1–1,6 százalékkal emelkedtek, a dél-koreai tőzsde azonban 0,2 százalékkal süllyedt.