Az MKB Csoport 58 milliárd forint kumulált első három negyedéves és 17,4 milliárdos harmadik negyedéves korrigált eredményt ért el – derül ki a pénzintézet csütörtök reggel közzétett gyorsjelentéséből. Az éves szinten 12 százalékkal növekvő negyedéves profit kedvező alakulását a menedzsment szerint nagymértékben támogatta a jelentősen bővülő ügyfélportfólió stabil jövedelmezősége és minősége.

A korrigált teljes átfogó eredmény a fix kamatozású állampapír-portfólió átértékeléséből fakadó mínusz 7,3 milliárd forintos tétel következtében ennél jóval szerényebb, mintegy hatszázalékos bővülést mutatott.

A vállalati hitelek számottevő, 20,3 százalékos ütemben emelkedtek a banknál, míg a lakossági hitelállomány közel 10 százalékkal gyarapodott. Minden szegmensben, de főként a corporate hiteleknél bővült a bankcsoport piaci részesedése. Az ügyfélérdeklődés fókuszába egyébként a Széchenyi-termékek kerültek: a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek népszerű alternatívát nyújtanak a vállalati ügyfelek körében. 

Tovább csökkent a törlesztési moratóriumban részt vevők aránya, szeptember végén az erre jogosult hitelállomány mindössze 43,6 százaléka volt moratórium alatt. Október végéig 2238 ügyfél jelezte részvételi szándékát a Moratórium III.-ban, ez a bruttó hitelállomány mindössze 2,5 százalékát jelenti. A moratóriumhoz kapcsolódó tételek egyébként a tárgyidőszakban 1,2 milliárd forinttal csökkentették a korrigálatlan számviteli eredményt.

Fotó: Soós Lajos / MTI

A pénzpiaci folyamatok kapcsán a jelentés hangsúlyozza, hogy az emelkedő hozamkörnyezet a banki könyvi portfólió valós értékelésén keresztül összességében pozitív hatást gyakorolt az eredményre és a teljes átfogó jövedelemre. Az integrációs feladatok, üzleti fejlesztések és a törvényi megfelelési projektek viszont növelték a költségszintet.

A negyedév főbb pénzügyi jellemzői között a cégvezetés kiemelte a 31 százalékkal, 3100 milliárd forintra ugró mérlegfőösszeget. A betétállomány eközben elérte a 2000 milliárdot, és így a tavaly év végi csúcsértéket is meghaladta. Csaknem 40 százalékkal, 13 milliárd forint fölé lőtt ki a banknál a nettó kamateredmény is.

A swap- és pénzpiaci hozamok változása felfelé hajtotta az átértékelési eredményt, ami 14,3 milliárd forinttal fejelte meg a bruttó bevételeket. A költség-bevételi arány kismértékben, 37,5 százalékra romlott, ám a bank szerint még így is kedvező szinten maradt. A stabil portfólióminőség ugyanakkor lehetővé tette, hogy 700 millió forintnyi hitelkockázati költséget oldjon fel a pénzintézet.

Az MKB Csoport tőkemegfelelési mutatója (CAR) 2,1 százalékponttal, 16,8, míg a tisztított sajáttőke-arányos megtérülés (ROAE) 1,9 százalékponttal, 29 százalékra esett vissza az időszak végére.