Egyre élénkebb konjunktúrára utal a kínai szolgáltatási szektorban a Caixin/Markit beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az  októberi 53,8 pont nem csak a szeptemberi 53,4 pontnál magasabb, de július óta a legnagyobb érték. 

A BMI a beszerzésekért felelős vállalati menedzserek körében végzett havi felmérés alapján számolt előremutató gazdasági barométer, melynek 50 pont feletti értéke fellendülésre, 50 pont alatti értéke recesszióra utal. 

A Caixin felmérése, mely elsősorban a part menti régiók kisvállalkozásaira összpontosít, kedvezőbb képet mutat a kontinentális Kínára súlyozó hivatalos felmérésnél, ami azt mutatta, hogy a szolgáltatási szektorból szökik a gőz. A Reuters által idézett elemzők szerint a szolgáltatási szektor lassabban tudott kilábalni a világjárványból, mint a feldolgozóipar, ezért sebezhetőbb az országban kitört szórványos COVID-19 járványokkal szemben, s ez felhőzi a belső fogyasztás kilátásait. A kínai szabadidős és turisztikai vállalkozások október vége óta érzik a koronavírus fertőzésekkel szembeni zéró tolerancia hatását. Az érintett városokban bezártak szórakozóhelyek, korlátozták a turista forgalmat és elhalasztották a kulturális eseményeket.

Fotó: Shutterstock

Érdekesen alakultak a részindexek. Az új üzletágak indexe a szeptemberi 53,1-ről 54,1-re emelkedett, amit az előző hónapban zsugorodó exportmegrendelések újabb emelkedése is megerősített. Míg az októberi kompozit BMI, mely magában foglalja mind az ipari, mind a szolgáltatási tevékenységet, 51,5 pontra emelkedett az előző havi 51,4 pontról.

A Reuters emlékeztet, hogy a tartós inflációs nyomás és az ellátási láncokkal kapcsolatos aggodalmak miatt négy havi mélypontra süllyedt az üzleti bizalom. Ami azzal magyarázható, hogy a nyersanyagárak a 16. egymást követő hónapban is emelkedtek, ráadásul július óta a leggyorsabb ütemben a növekedtek a munkaerő- és nyersanyagköltségek. A stabil kereslet pedig lehetővé tette a vállalatok számára, hogy a költségek egy részét áthárítsák a fogyasztókra, s ez három havi csúcsra emelte az inflációt.