A vezető nyugat-európai tőzsdemutatók közül:

  • a londoni FTSE 100 mutató 7,71 pontos,
  • a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,46 pontos pluszban,
  • a frankfurti DAX-index 1,33 pontos,
  • a milánói FTSE MIB 29,39 pontos,
  • a madridi IBEX-35 index pedig 41,31 pontos mínuszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 2,78 ponttal esett.

Az utóbbi hetekben szárnyaltak a legfontosabb európai indexek a kedvező gyorsjelentéseknek köszönhetően, és pozitv volt a hatása az Európai Központi Bank jelzésének, miszerint egy ideig még bizonyosan marad a rendkívül laza monetáris politika.

A gyorsjelentési szezon azonban a végéhez közeledik, miközben a koronavírus-járvány újabb berobbanása súlyos aggodalmakat kelt.

Az elemzők nyugodt napra számítanak az európai részvények piacán. Az ázsiai tőzsdék felemásan teljesítettek, a kínai adatok a vártnál jobbak voltak, Japánban viszont jóval nagyobb volt a csökkenés, ami ismét felvetette az ösztönző intézkedések kiterjesztésének lehetőségét. A piacokat befolyásoló események lehetnek, hogy az Egyesült Államokban a Tyson Foods az elektromos járművekkel foglalkozó Lucid Group startupcéggel együtt közzéteszi beszámolóját. Szintén mozgást okozhat az is, hogy a bevétel nélküli Rivian Automotive tőzsdére lépett. Boris Johnson brit miniszterelnök pedig megtartja az éves beszédét, miközben egyre inkább a vádak kereszttüzébe kerül. A nap folyamán Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök videókonferencia keretében tárgyal egymással, várhatóan Tajvan kérdése is napirenden lesz majd.

Fotó: Shutterstock

A dollár árfolyama továbbra is 16 havi csúcspont körül mozog. Az eurót 1,1449 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délelőtt kilenc órakor, 0,01 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz a pénteki záráshoz képest.

Az arany ára öthavi csúcsról fordult le, a kőolaj ára pedig a növekvő kínálat és a gyengülő kereslet együttes hatásának köszönhetően csökken.

Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,17 százalékkal, 1860,92, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,27 százalékkal, 1863,40 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára mérsékelten csökken. Kilenc órakor a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,58 százalékos mínuszban, 81,69, a WTI pedig 0,63 százalékos veszteségben, 79,19 dolláron forgott.

A földgáz szabadpiaci ára viszont emelkedik. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében hétfő délelőtt 79,00 euróba került a földgáz megawattóránként, ami 4,39 százalékkal több a pénteki záróértéknél. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében 9 órakor decemberi szállításra 2,02 fontba került a földgáz thermenként, több mint 4,3 százalékkal nőtt az ára.