Az ukrán jegybank a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben emelte az alapkamatot csütörtöki ülésén a tartósan magas letörése érdekében. 

A jegybank 8,5 százalékról 9,0 százalékra vitte fel az alapkamatot csütörtökön. Előző, októberi ülésén a szeptemberi szinten tartotta az alapkamatot, amit a csütörtöki döntésével együtt idén már ötödször emelt.

Az ukrán központi bank 2019. április óta az idén márciusig 6,0 százalékon tartotta az alapkamatot, amit márciusban 6,5 százalékra, áprilisban 7,5 százalékra, júniusban 8,0 százalékra, szeptemberben pedig 8,5 százalékra változtatott.

Fotó: Shutterstock

Az ukrán központi bank azzal számol, hogy a jövő év végére sikerül elérni az 5,0 százalékos inflációs célt. Októberben a fogyasztói árak éves összevetésben 10,9 százalékkal nőttek a szeptemberi 11,0 százalék, illetve az augusztusi és a júliusi egyaránt 10,2 százalék után. 

A jegybank előző ülésén a gazdaság első félévi teljesítményére, az ukrán ipart különösen sújtó energiadrágulásra, illetve a romló járványügyi helyzetre tekintettel a idei növekedésével kapcsolatos előrejelzését 3,8 százalékról 3,1 százalékra rontotta, a jövő évi GDP-növekedési becslését pedig 4,0 százalékról 3,8 százalékra vitte le. Az ukrán GDP tavaly 4,0 százalékkal zsugorodott.