Első ránézésre csak egy szokásos gyógyszerlicensz megállapodást kötött a Richter, amellyel egy újabb készítménye lesz elérhető Amerikában, az elemzői vélemények szerint azonban nagy lépés történt a magyar gyógyszergyártó életében.

Új gyógyszer-értékesítési megállapodást kötött a Richter és a londoni székhelyű Hikma Pharmaceuticals – jelentette be csütörtökön a kőbányai társaság. A kizárólagos licensz-szerződés a Richter bioszimiláris denosumab hatóanyagú készítményeinek Egyesült Államokbeli értékesítéséről szól. E két termék jelenleg még fázis 1 és fázis 3 klinikai vizsgálatok alatt áll és két referenciagyógyszer – Prolia és Xgeva – bioszimiláris változata. Előbbivel a csontritkulás kezelhető, utóbbival pedig a csontrák következtében kialakult csonttörések. A klinikai vizsgálatokat a Richter viszi végig, a későbbiekben gyártja a készterméket valamint intézi a szállítást, a Hikma pedig a tengerentúli engedélyeztetésért és forgalmazásért felel majd.

A Richter már a most megkötött megállapodásért is bevételre jogosult, amit később a fejlesztéshez kapcsolva továbbiak követnek, összesen több tízmillió dollár értékben.

Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a VG-nek azt mondta, az amerikai forgalmazás legkorábban 2025 elején indulhat, mert addig a referenciatermékeket kizárólagosság védi, addig érvényes az Amgen szabadalma az Államokban, Európában pedig jövőre jár le. A Richter várható fejlesztési költsége addig 85-90 millió euró lesz.

Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / AFP

A Richter portfóliójában jelenleg már van egy csontritkulás kezelésére jóváhagyott szer, a Terrosa nevű bioszimiláris gyógyszer 2019 augusztusától elérhető Európában, így felmerült, hogy miért nem ezt a készítményt vezetik be a tengerentúlon. Erről Beke Zsuzsa azt válaszolta a VG-nek, hogy a két út közül azt választották, amely alacsonyabb költséggel jár.

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője a VG-nek hozzátette, a Terrosa és a denosumab készítmények indikációi csak részben fedik le egymást. Másik jelentős különbség, hogy a Terrosa (bioszimiláris teriparatide) értékesítéséből származó nyereséget a Richter–Helm BioLogics közösvállalat mutatja ki, ahonnan a forgalmazás után járó részesedés osztalékágon jut el a Richterhez. A most megkötött szerződés viszont költségalapú árképzést tartalmaz, így a gyártási és szállítási költségek feletti haszon közvetlenül növeli majd a Richter konszolidált üzemi eredményét.

A piac mindenesetre ígéretes:

az Amgen éves beszámolója szerint 2020-ban a Prolia/Xgeva páros 3,2 milliárd dollár bevételt hozott Amerikában, a világ többi részén pedig 1,4 milliárd dollárt.

A Prolia éves eladásai 3 százalékkal nőttek, a másik gyógyszeré pedig 2 százalékkal csökkentek. Az Erste elemzői szerint a bioszimiláris denosumab akár egymilliárd dolláros csúcsévi forgalmat is elérhet az Államokban 2025 után néhány évvel. A klinikai kísérletek sikerére és a törzskönyvezésre jó az esély, ezért a szerződés nagy lépés a Richter szemszögéből, annak jelentősége közelíti a cégcsoport éves nyereségének nagy hányadát hozó cariprazine-ét. Az Erste-nél úgy látják, a Richter ezzel jelentős lépést tesz a több lábon állás felé.