Pénz- és tőkepiac

Visszatáncolt a forint, de ne örüljünk, nyakunkon az EKB

Még a 370-es szinten is átszaladt a forint az euró ellenében miután tegnap este a Federal Reserve rálépett a gázra, de még az elnök Jerome Powell sajtótájékoztatója közben visszafordult, és az MNB mai kamatemelése 369-nél erősebb szinteken érte. Még ne örüljünk.

Mikor a dollárt veszik, a forintot gyakran eladják, és ez is történt szerdán – a 370-es pszichológiai szinten is túlgyengítve az euró ellenében a magyar fizetőeszközt. A dollár azonban hátraarcot csinált, mikor még véget sem ért Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója, pedig a Fed a zöldhasú kilátásait javítva tovább szűkítette a pénzbőség-teremtést, újabb nagy lépést téve a kamatemelések megkezdése felé. Akkor most merre, dollár, és merre, forint?

Fotó: Shutterstock

A forinttal kezdve: még csütörtökre is nehéz előrejelezni. Miközben a befektetők még mindig emésztik, amit szerdán a Fedtől hallottak, csütörtökön (ma) a jegybankok nagy napja van, amikor egy sor olyan hír érkezik a nap folyamán, amelyek befolyásolhatják a devizapiaci várakozásokat. Ami a forint árfolyamát illeti, a legfontosabb kérdés, hogyan mérik majd a befektetők az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki bejelentéseit az amerikai monetáris politikai kilátásokhoz. Ha az EKB határozottabban lép fel az ellen, az csökkentheti a dollár relatív vonzerejét, és segíthet a forinton.

De még az utóbbi sem biztos, legalábbis a csütörtöki kereskedést illetően, hiszen a piacokon az is számít, előzetesen milyen devizaügyleteket kötöttek a befektetők, és mekkora mennyiségben. Jól meglátszott ez a dollár szerdai pálfordulásán: egész nap erősödött, mert a piacok szigorú Fedre számítottak, majd amikor a bejelentések tényleg megérkeztek, sokan drágábban eladták a korábban olcsóbban vásárolt dollárt, zsebre téve a profitot – és a dollár visszatáncolt, a forint meg köszönte. Hasonló, csak fordítva, még csütörtökön is megtörténhet, esetleg még akkor is, ha az EKB növekvő óvatosságot mutat az emelkedő infláció miatt, és ennek megfelelően rendezi át kötvényvásárlási programjait. Hosszabb távra azonban egy ilyen felállás támogathatja a dollárral szemben az eurót, és így a forintot is. 

Jelen pillanatban patthelyzet látszik, a dollár/euró páros mintha odaragadt volna az oda-vissza már sokszor keresztezett 1,13-as szinthez.

A forint már szerdán visszatért a 370 túloldaláról az euró keresztben, és csütörtökön már 368 közelében  is járt, majd visszavonult 369-en túlra.

Az újabb kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti tenderén már nem tudott a hóna alá nyúlni, hiszen előre tudható volt. 

Hosszabb távra – ha nem okoz nagy meglepetést ma az EKB – az elemzők még mindig erősnek ítélik meg a dollár kilátásait, ami folytatódó nyomást jelenthet a feltörekvő gazdaságok devizáira, köztük a forintra, és az euróra is, ha az EKB lanyha marad. Ez nem feltétlenül rövidtávú dollárerősödést – és forintgyengülést – jelent, inkább folytatódó ingadozást. Francesco Pesole, az ING devizastratégája szerint 2022-re jók a dollár kilátásai, mert az EKB mai ülésén tovább nő az elmaradása a Feddel szemben az infláció elleni küzdelemben. "Az óvatosság kinyilvánítása itt nem használ, ha nincs felkészülés a megfelelő intézkedésekre, azaz a szavakat nem követi elegendő cselekvés" – írta Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank fő devizaközgazdásza. Leuchtmann szerint az amerikai infláció a várakozásoknál gyorsabban csökken jövőre, de a Fed a középtávú kilátásokra tekintettel emelni fogja a kamatokat, vagyis a dollár motorjaiba kerül üzemanyag, csak épp nem azonnal, hanem adagolva. „Még mindig boldog vagyok a 2022-es, 1,08-as euró/dollár célunkkal, habár szerdán nem ment ebbe az irányba, a tökéletes alkalom ellenére” – tette hozzá. 

forint dollár árfolyam betéti tender dollár MNB forint árfolyam piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek