Az egekbe szökő olaj- és gázáraknak köszönhetően 5,1 milliárd dollárra hízott a Chevron tisztított profitja a negyedik negyedévben.

A részvényenként 2,56 dolláros nyereség ezzel együtt jócskán elmaradt az elemzők által várt 3,12 dollártól.

Fotó: Shutterstock

Az olajóriások közül elsőként jelentő amerikai vállalat bevétel soron pozitív meglepetést okozott, a 91 százalékkal 48,3 milliárd dollárra ugró forgalom közel 2,5 milliárd dollárral haladta meg a prognózist. Az amerikai olajipari óriás kitermelése öt százalékkal, átlagosan napi 3,12 millió hordóra apadt.

A kutatás-szegmens eredménye az Egyesült Államokban 2,97 milliárd dollárra, a nemzetközi piacokon pedig 2,19 milliárd dollárra ugrott az év utolsó három hónapjában, egy éve még mindössze 101, illetve 400 millió dollárt szállított az üzletág lényegesen mostohább olajpiaci környezetben.

Az amerikai finomítás 660 millió dollárral járult hozzá az eredményhez, a szegmens egy éve még 174 milliós veszteséget termelt. A nemzetközi downstream üzletágban is fordult a kocka, a 164 millió dolláros 2020-as veszteség után 100 millió dollár nyereséget hoztak a finomítók.

A rengeteget javuló iparági környezetben a társaság 2021-ben közel megtriplázta készpénztermelését, amely így 29,2 milliárd dollárra ugrott, miközben beruházási költségei 13,5 milliárd dollárról 11,7 milliárdra mérséklődtek.

A profit soron csalódást keltő eredmény közzétételére közel 3 százalékos eséssel reagált a a tengerentúli tőzsdenyitás előtti kereskedésben.

A társaság részvényei tavaly szeptember álltak felívelő pályára, idén pedig újabb lendületet vett a papír,  amely a héten új árfolyamcsúcsot is döntött. Az inflációs és geopolitikai kockázatok okozta piaci pánikra fittyet hányva januárban már 15 százalékot raliztak a Chevron-papírok.