Az arany csillogott szerdán a legfényesebben az amerikai tőkepiacon, a sárga fém azonnali ára helyi idő szerint délután négy körül 1,6 százalékkal, unciánként 1842,5 dollár fölé emelkedett New Yorkban. 

Ilyen magasan november 22. óta nem járt az árfolyam.

Fotó: Shutterstock

A februári szállítású határidős arany még egy hajszállal jobban teljesített, ugyanis 1,7 százalékkal, 1843,2 dollárig hajrázott a a Comex fémtőzsdén. 

Az ezüst, a platina és a palládium is csatlakozott a ralihoz, miközben az amerikai 10 éves állampapírok hozama csökkent, a részvénykurzusok pedig ismét lefelé tartottak a Wall Streeten.

A Bloomberg szerint főként a kötvényhozamok csökkenése és a gyengülő dollár támogatta az arany erősödését, ami nem meglepő, hiszen a nemesfémekre hagyományosan menedékeszközként tekintenek a piacokon inflációs időkben. Szerdán ugyanakkor az omikron terjedése által kiváltott bizonytalanság is az arany felé terelte a befektetőket.

A The Motley Fool online tőzsdei portál emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy az arany menedékszerepét a kriptodevizák sem tudták megingatni. Az megjelenése óta ugyanis eddig úgy tűnik, hogy a korábbi várakozásokkal szemben a kriptók kurzusa elsősorban a növekedési részvények áralakulásával korrelál, tehát pont ellentétesen mozog, mint az arany.

A kereskedők egy részében felmerült, hogy a központi bankok nem tesznek eleget az áremelkedés megfékezéséért, ezért fokozottan fedezni akarják a várható inflációs veszteséget

 – mondta a hírügynökségnek Craig Erlam, az OANDA elemzője. Bár az Egyesült Államokban például még mindig a 25 bázispontos kamatemelés a legvalószínűbb forgatókönyv márciusra, a swappiacok már most is jelentősebb szigorítást áraznak.

Fawad Razaqzada a ThinkMarketstől pedig a technológiai részvények rohamos gyengülését is a lehetséges okok közé sorolta. 

Végre reagál az arany a világszerte tapasztalható magas inflációra" – jegyezte meg Fawad. "Még nem tudni, hogy a kitörési kísérlet sikeres lesz-e

 – tette hozzá. Mindenesetre az áttörés erejét mutatja, hogy az arany kitermelésével foglalkozó bányavállalatok részvényeinek jóval meredekebb, 6-12 százalékos emelkedése kísérte.

A világ egyik legnagyobb aranybányász-cége, a kanadai Barrick Gold papírjai a szokásos forgalom kétszerese mellett közel 9 százalékkal, 20,2 amerikai dollárra drágultak New Yorkban. Még ennél is gyorsabban, 12,2 százalékkal, egészen 20,8 dollárig tudott nőni a szintén a Wall Streeten jegyzett dél-afrikai AngloGold Ashanti kurzusa, ráadásul a csütörtöki tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben újabb közel 2 százalékot hajrázott a papír.

A szektor szárnyalását segítették a Barrick szerdán közzétett előzetes termelési eredményei is, amelyekből kiderült, hogy az előző negyedévit meghaladó 1,2 millió uncia aranyat hozott a felszínre a negyedik negyedévben, ami az elemzők várakozását is felülmúlta. A februári gyorsjelentés szempontjából még kedvezőbb hír, hogy a cég a jelenlegi inflációs környezetben szinte hihetetlenül működési költségét negyedéves bázison 4-6 százalékkal csökkentette.