Miközben a jegybank irányadó kamatszintje az október végi 1,8 százalékról november végére 2,9-re nőtt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos statisztikái szerint a személyi hitelek átlagkamata októberről novemberre nemhogy emelkedett volna, hanem egy bázisponttal, 11,75 százalékról 11,74-ra mérséklődött.

Mindez azt jelenti, hogy a pénzintézetek személyi hiteleken elérhető kamatmarzsa újabb történelmi mélypontra csökkent. Azt követően, hogy 2021 októberében a történelemben először a banki kamatfelár egy számjegyűre, 9,95 százalékra mérséklődött, novemberre további 111 bázisponttal került mélyebbre. Az átlagkamat és az irányadó kamat közötti kamatkülönbözet így mindössze 8,84 százalék. Ez a felár az, amely a kihelyezések banki költségén túl a fedezetlen hitelek kamatkockázatát is fedezi.

Fotó: Shutterstock

A személyihitel-kihelyezésekben az elmúlt évben jelentékeny lyukat ütött az államilag támogatott és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, hiszen korábban az egyik legkedveltebb hitelcélnak számított a személyi hitelek esetében a felújítás. Ennek köszönhetően a korábbi optimista banki tervek arról, hogy a pandémia első két hullámának a csitulása után a lakáshitelpiachoz hasonlóan a személyi kölcsönök piaca is visszatérhet a növekedési fázisba és kihelyezések meghaladhatják a 2019-es szinteket, nem valósulhattak meg.

Nem kellett a karácsonyhoz

A hitelfelvételi adatok nem igazolták azokat a várakozásokat sem, amelyek úgy vélték, ha a bankok a kamatemelési ciklus elindulása ellenére tartják a személyi kölcsönök kamatait, az új lendületet adhat év végén a személyi kölcsönök piacának.

Novemberben mindössze 38,33 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a családok, ami 6 hónapos negatív rekordnak számít – utoljára tavaly áprilisban folyósítottak a pénzintézetek ennél kevesebb személyi kölcsönt.

A tavaly novemberi folyósítás 11,7 százalékkal múlta alul a két évvel ezelőtti kihelyezést. Az év első tizenegy hónapjában folyósított 434,56 milliárd forint ugyan 38 százalékkal több, mint 2020 hasonló időszakának összege, ám 16,9 százalékkal elmarad a 2019-es 523,22 milliárdtól.

Elindultak a kamatemelések

Aki év végéig nem élt a példátlan olcsó hitel lehetőségével annak jó ideig valószínűleg már nem lesz rá lehetősége. A money.hu adatai szerint ugyanis szép lassan elindult a kamatemelkedés a személyi hitelek piacán is.

Az Erste Bank már decembertől drágította a fogyasztóbarát személyi hitelek kamatát, s miután a referenciakamatok emelkedtek, a bank januártól tovább szigorított. A reprezentatív példákban bemutatott teljes hiteldíjmutató (THM) a 250 ezer forint alatti jövedelemsávban két hónap alatt 14,22 százalékról 15,62-ra, 250 ezer forint feletti jövedelemelvárásnál 10,6-ről 11,15 százalékra nőtt.

Az Ersténél december 15-től 0,5 százalékkal drágábban vehetjük fel a Most személyi kölcsönt is. Öröm az ürömben, hogy az adósságrendezési céllal igényelt személyi kölcsön 150 ezer forintos jövedelem igazolása mellett 0,5–1,5 milliós hitelösszeg esetében 0,5 százalékkal, 8 millió felett 20 bázisponttal lett olcsóbb – a többi hitelsávban nem változott a kamat.

Az OTP Bank kondíciós listája szerint december 20-tól több sávban 1 százalékponttal emelkedett az OTP személyi kölcsön, az OTP minősített fogyasztóbarát személyi hitel (mfsz) és az OTP felújítási személyi kölcsön kamata. Ennél magasabb, 2 százalékpont az emelés a 7 millió forint feletti OTP személyikölcsön-igénylések esetében. Ugyanakkor az 1 millió forint alatti, illetve a 4–7 milliós személyi kölcsön, illetve a 6–7 millió forint közötti összegben igényelt mfsz és felújítási személyi kölcsön kamatát nem változtatta meg a bank. Az OTP-hez kapcsolódó hír, hogy január 17-től a korábbi 250 ezer helyett már 300 ezer forint jövedelmet kell igazolni az mfsz igénybevételéhez.

A Cofidis megújuló hitel maximális futamideje 81-ről 85 hónapra változott, ám a reprezentatív THM (1,5 milliós hitelnél 57 hónapos futamidő mellett) 20,74 százalékról 23,97-ra emelkedett.