Elkerülhetetlenek a folytatódó áremelések a Nestlénél, ám így is lassuló növekedésre kell berendezkedniük a részvényeseknek – derül ki a svájci világcég 2021-es éves gyorsjelentését és ez évi kilátásait bemutató, csütörtökön közzétett prezentációból.

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Mark Schneider vezérigazgató szerint ugyanis az élelmiszer-holding mérlegének költségoldalán szinte egyetlen sort sem kímél meg idén a vágtató Márpedig

a vállalat mindenképpen megvédi profitrátáját, amit 2022-re 17-17,5 százalék közé lőttek be, miután tavaly csekély mértékben visszaesve, 17,4 százalékra állt be.

A Nestlé a negyedik negyedévben már átlagosan 3,1, a harmadikban 2,1 százalékkal növelte árait.

A csoport értékesítéseinek korrigált és szerves növekedése – amelyből kiszűrték a szervezeti változások hatását – egyébként az elemzői konszenzusra ráverve, az utolsó negyedévben elérte a 7,2, egész évben pedig a 7,5 százalékot, idén azonban a cégvezetés már csupán 5 százalékos bővülést lát elérhetőnek.

A fentiek eredményeként 2021-et a vállalat 87 milliárd svájci frankos árbevétellel, és 38 százalékkal, 16,9 milliárd frankra emelkedő nettó profittal zárta, utóbbi számot azért jelentősen emelte a decemberben eladott L'Oréal-részvények 9,3 milliárd frankos vételára. Az igazgatóság az osztalékot – mint az elmúlt 27 évben minden alkalommal – újfent emelni kívánja, ezúttal 5 centtel, 2,8 frankra.

A Commerzbanknál is már a közeljövőre fókuszálva kommentálták a tavalyi beszámolót csütörtökön. Manfred Knof cégelnök úgy látja, vízválasztó lesz 2022 a pénzintézet történetében, hiszen

újra 1 milliárd eurós nettó profitot vettek célba, aminek 30 százalékát fel is osztanák a részvényesek között.

Ráadásul idén hajtják végre az új stratégia dandárját is, amely egyebek között 10 ezer állás megszüntetésével és a fiókok felének bezárásával jár 2024-ig.

A frankfurti bank amúgy a 2020-as 2,9 milliárd eurós veszteség után 430 milliós nyereséget termelt tavaly, s ebből 421 milliót az utolsó 3 hónapban. Üzemieredmény-ágon 1,2 milliárd eurót ért el a bank a tavalyelőtti 230 milliós veszteséghez és a piac 980 milliós várakozásához képest.

A Nestlé részvényei enyhén, míg a Commerzbanké 6 százalékkal drágultak csütörtök délelőtt.