Cathie Wood új alapot indít, amely teljesen újszerű megközelítést alkalmaz. Az Ark Venture Fund tőzsdén kívüli cégek kevéssé likvid értékpapírjaira összpontosít majd, és emellett korlátozza a befektetők kiszállását a megnövekedett volatilitás idején - derült ki a cégnek az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott bejelentéséből.

Fotó: Bloomberg / Getty Images / Alex Flynn

Az Ark Invest szóvivője megerősítette a Yahoo Finance-nak, hogy a befektetési alapkezelő cég beterjesztette az új alap dokumentációját, ám további információkkal nem kívánt szolgálni, amíg a kérelmet a SEC meg nem vizsgálja.

A sztáralapkezelő Ark Innovation ETF (ARKK) nevű zászlóshajója hatalmas csapásokat szenvedett el az utóbbi időben, hiszen a technológiai szektorból az amerikai kamatemelési várakozások miatt a befektetők az értékalapú részvényekbe helyezték át tőkéjüket.

A SEC nyilvántartásának adataiból kiindulva ez nem fordulhat majd elő az Ark Venture Funddal, amelyet zártvégű alapként regisztráltak, és ráadásul nem lesz ETF, tehát a tőzsdére sem vezetik be. Ugyanakkor negyedévente az Ark Invest felajánla, hogy visszavásárolja a forgalomban lévő papírok 5-25 százalékát nettó eszközértéken.

Egy dologban azonban következetes marad Cathie Wood, az új alap is kizárólag a technológiai megújulást hozó (diszruptív) területekre fog invesztálni. Egyebek között ilyen lesz az automatizálás, az energia átalakítása, a mesterséges intelligencia, a következő generációs internet és a fintech innováció - ideértve a kriptodevizákra és a blokkláncra fókuszáló vállalatokat is.