Az előző napi nagy esés után vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon:

  • A Dow Jones index 0,07 százalékkal csökkent,
  • az S&P-500 index 0,06 százalékkal kezdett alacsonyabban,
  • a Nasdaq Composite viszont 0,27 százalékkal korrigált felfelé az előző napi nagy esésből.

Csütörtökön a DJIA index másfél százalékkal, az S&P index két és fél százalékkal, a Nasdaq index pedig közel négy százalékkal esett.

Fotó: Shutterstock

A pénteki nyitás előtt a DJIA index 3,4 százalékkal, az S&P index 6,1 százalékkal, a Nasdaq 11,3 százalékkal állt gyengébben az év eleji kezdésnél.

Az indexeket a technológiai ágazat papírjai húzták le csütörtökön, azokat pedig a Facebook anyavállalata, a Meta rántotta magával. A Facebook elemzői várakozásokat alulmúló negyedéves eredményt tett közzé, a veszteséget azonban a kiábrándító éves előrejelzése okozta. A Meta részvénye több mint a negyedével gyengült, a piaci tőkeértéke pedig több mint 200 milliárd dollárral csökkent, ami az amerikai vállalatok körében a valaha elszenvedett legnagyobb értékvesztés volt. Hasonló mértékben, 25 százalékkal esett a PayPal részvénye is.

Az olajár újabb hétéves csúcsot ütött meg. A WTI ára az amerikai piacok nyitásakor 2,01 százalékkal állt magasabban 92,08 dolláron, a Brent ára pedig 1,77 százalékkal ment feljebb 92,72 dollárra.

Az arany spot ára 0,10 százalékkal csökkent 1802,52 dollárra.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,1444 dolláron.