Második napja intenzíven emelkedik az olaj ára. A Brentet áprilisi határidőre 91 dollár felett, a WTI-t márciusi szállításra 90 dollár felett jegyezték pénteken

Az olaj árát kínálati oldalról elsősorban az orosz-ukrán konfliktus tartja nyomás alatt. Amire rátesz egy lapáttal az OPEC+ régóta húzódó vitája a kitermelési kvótáról.

Fotó: STR

Riasztó új elem a kínálati oldalon, hogy a piac már nem számíthat emelkedő olajárnál az amerikai palaolaj kitermelő cégek tömeges belépésre. A Wall Street Journal arra hívta fel a figyelmet, hogy véget ért az a korszak, amikor a „palások” eláraszthatták olajjal a világpiacot. Az elsődlegesen elérhető palaolaj készletek az iparági előrejelzések szerint hamar kimerülnének, ha a palacégek komolyan növelnék a kitermelést.

A társaságoknak már ahhoz is évente több ezer új kutat kell létesíteniük, hogy csupán szinten tartsák a termelésüket.

Például a Pioneer Natural Resources, a nyugat-texasi és új-mexikói Perm-medence legnagyobb olajtermelője a pala csúcsévei alatt évente 19-27 százalékkal növelte olajtermelését.

Most azt tervezik, hogy hosszú távon legfeljebb évi 5 százalékkal emelhetik a termelési szintet. A relatíve szűkös palaolaj készletek is felfelé tolják a hagyományos kitermelésű kőolaj árát.

Keresleti oldalon a részvénypiaci rotáció hat az olajárra. Miközben a növekedési papírokból az értéktermelő vállalatokba áramlik a tőke, felértékelődnek azok a szektorok, melyek a kamatemelési ciklusban is jól teljesíthetnek. És közéjük tartozik az energia szektor.

Fotó: VG