Az összesített eredményeket tekintve 31,1 pontos ESG minősítést kapott az Alteo a Sustainalytics 0-50-ig terjedő kockázati skáláján, ami a cég környezeti, társadalmi és vállalatirányítási hatásait értékeli. 

Ezzel Magyarországon elsőként a független energiatermelők- és kereskedők, valamint a közművek szektorán belül a globális átlagnál alacsonyabb kockázati szintet ért el a vállalat. 

Az elemzés kiemeli, hogy ez az iparág alapvetően fokozott kockázattal bír, így a vállalat kitettsége eleve magasabb kategóriába esik. Ugyanakkor a minősítés során azt is megvizsgálják, hogy a cég hogyan reagál a működéséből fakadó kockázatokra, és milyen módon kezeli azok hatásait. 

Fotó: Shutterstock

 

Példát mutatnának a szektortársaknak

Utóbbira az Alteo a “Strong” besorolását kapta, azaz erős kockázati menedzsmentet működtet: robusztus ESG programokat, gyakorlatokat és irányelveket vezetett be, amellyel a meglévő kockázatokat hatékonyan tudja kontrollálni és csökkenteni. A földgázzal működő erőművek üzemeltetéséből eredő szén-dioxid kibocsátáson kívül az összes többi ESG téma közepes, alacsony vagy elhanyagolható kockázati besorolást kapott, bizonyos indikátorok esetében pedig 100 százalékos, vagy ahhoz közeli megfelelést mutatott a vizsgálat. 

Tavaly jelentettük be, hogy szeretnénk mihamarabb ESG megközelítés alapján minősített vállalatként folytatni a működésünket. Tőzsdei vállalatként a transzparencia számunkra alapelvárás, újgenerációs energiaszolgáltatóként pedig szeretnénk követendő példát mutatni az energetikai piac szereplőinek

 – értékelt ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója.

„A fenntarthatóság 2008-as indulásunk óta elkísér minket minden üzleti döntésünkben, az ESG minősítés pedig kijelöli számunkra azokat a támpontokat, ami egy teljeskörű és a fentarthatóság minden területét lefedő ESG stratégia alapját képezi” – fogalmazott Simon Anita, az Alteo fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese. 

Szerinte az elemzés kitér az összes ágazatspecifikus kockázatra, és azt is nyilvánvalóvá teszi, milyen intézkedések megtételével csökkenthetők ezek a kockázatok, így az eredményekre alapozva a jövőben még ESG tudatosabb lehet a vállalat működése.