A következő pénzügyi évre jegybanki digitális pénz kibocsátását ígérte India pénzügyminisztere kedden és egyéb támogató technológiák segítségével – írja a Reuters.

A jegybank által kiadott digitális pénz lökést adhat a digitális gazdaságnak és hatékonyabbá és olcsóbbá teheti a deviza menedzselésének rendszerét a politikus szerint, aki a költségvetés bemutatása kapcsán beszélt az elképzelésekről. 

Fotó: AFP

A lépésre azután kerül sor, hogy az ország központi bankja aggodalmának adott hangot a magán kiadású kriptovaluták kapcsán, jelezve, hogy azok alááshatják a pénzügyi rendszer stabilitását.

Az ország már tett kísérletet ezen eszközök betiltására , ám végül a kormány 30 százalékos bevezetéséről döntött a digitális eszközök segítségével elért jövedelem terhére, miközben a kereskedésből származó veszteségeket nem lehet más jövedelmek ellenében az adóalap csökkentésére használni.

Az országban becslések szerint 15 és 20 millió kripto befektető van, miután rendkívüli mennyiségű hirdetés csábította a digitális eszközök vásárlására a lakosságot. Az általuk birtokolt eszközök 400 milliárd rúpiára (5,37 milliárd dollár, közel 1700milliárd forint) rúghatnak, noha hivatalos adatok nincsenek az indiai kriptopiac méretéről.