A és a többi egyik fontos tulajdonsága – az eszközök támogatói szerint kifejezetten előnye – hogy a tranzakciók visszafordíthatatlanok. Mindez azonban nyilvánvaló veszélyeket is rejt magában, különösen, hogy a hirtelen meggazdagodott kriptohírességek szívesen hirdetik vagyonukat. Mindez ahhoz vezetett, hogy a számítógépes támadások mellett egyre gyakoribbak a fizikai rablások is a szektorban – olvasható a Business Insider összefoglalójában.

Mint azt xkcd kiváló képregénye is megjósolta, a titkosítás feltörésének rendkívül költséghatékony módja az áldozat fizikai kényszerítése arra, hogy árulja el az ehhez szükséges kulcsot. A lap összefoglalója megszólaltatta Jameson Loppot, aki azután kezdett a fizikai támadások és a kriptók kapcsolatával foglalkozni, miután zsarolói fegyveres kommandósokat küldtek ellene tervük részeként. A swatolásnak nevezett támadás részben egyfajta tréfaként kezdett el terjedni az interneten, de könnyen fordulhat tragédiába.

A bitcoin evangelista közel 100 támadást gyűjtött össze az elmúlt évekből, amikről a média beszámolt. Mivel a tranzakciók visszafordítására nincs lehetőség, és a kriptókat tartalmazó tárcák nem feltétlenül köthetőek személyekhez, viszont könnyen és gyorsan lehetséges rendkívüli összegeket továbbítani, a bűnözők számára 

ezek az emberek rendkívül vonzó célpontok, különösen, ha vagyonuk fitogtatásával rontanak a helyzeten. 

Tehát nem feltétlenül biztos, hogy Nayib Bukele tervei ellenére pont El Salvador lenne a legoptimálisabb helyszín a bitcoinból meggazdagodottak számára.

Fotó: Shutterstock

Tovább segíti a bűnözőket az is, hogy az áldozatok gyakran nem tesznek feljelentést, 

nehogy még több nem kívánatos figyelmet irányítsanak magukra. Megoldást nyújthat ugyan a támadások ellen ezen eszközök intézményi őrizetbe adása, de a bitcoin és társai mögött meghúzódó végtelen bizalmatlanságra épülő individualista ideológiából pont a tranzakciókhoz szükséges kulcsok személyes tárolása következik.

Ugyanakkor a hasonló bűncselekmények egyidősek a kriptovalutákkal, így 

az első bitcoin tranzakciót fogadó Hal Finney is zsarolás áldozatává vált élete utolsó hónapjaiban. 

Mindezek hatására a kriptoeszközök segítségével gazdaggá válók körében egyre népszerűbbek a különböző biztonsági rendszerek a kameráktól a pánikszobákig. A napokban történt letartóztatás, melynek során a hatóságok képesek voltak jelentős mennyiségű lopott bitcoin követésére a blokkláncon szintén visszatartó erővel bírhat, ugyanakkor vannak más kriptoeszközök, melyek követése jóval nehezebb, míg egy saját magunk számára történő értékesítésével már a megszerzett pénz forrása is legálissá válhat.