Erős évet tudhat maga mögött a Magyar Telekom, a társaságnál árgus szemekkel figyelt lízing utáni EBITDA (EBITDA AL) ugyanis 6 százalékkal nőhetett 2021-ben, miközben a menedzsment mindössze 3 százalékos bővülést jelzett előre – írja befektetőknek szóló jegyzetében Nagy András, az Erste Bank részvényelemzője, aki ezért egy kedvezőbb osztalékpolitika bejelentésére is spekulálva, vételre ajánlja a cég részvényeit.

Fotó: Kallus György

Az elemző persze nem véletlenül nevezi maga is spekulációnak a kedvező osztalékpolitika bejelentésére vonatkozó várakozását, hiszen az utóbbi években erre vajmi kevés hajlandóságot mutatott a német Deutsche Telekom többségi tulajdonában álló hazai piacvezető távközlési társaság. Mindenesetre a Magyar Telekom február 23-án, piaczárást követően publikálja 2021-es eredményét, ami jó lehetőséget teremt a társaságnak arra, hogy kellemes meglepetést szerezzen a piacnak.

Az esetleges új politika bevezetésének a jegyzet szerint persze fennállnak az objektív feltételei, hiszen míg korábban a frekvenciaaukciók és a versenytársak miatti óvatosság még indokolta is a befektetők kedvében járó osztalékpolitika hiányát, jelenleg - miután a kockázatok elpárologtak - már egyértelműen hátrányt jelent ez az állapot a többi régiós távközlési céghez képest. Nem véletlen, hogy három év alatt a teljes hozama (árfolyam és együttesen) mindössze 8 százalékos volt, míg a környező országokban működő szektortársak körében 40 százalékra jött ki az átlag.

Az elmúlt évek alacsony osztalékfizetési gyakorlata miatt ráadásul meglehetősen alacsonyak a befektetők várakozásai, ezért a piac már egy visszafogottabb, de emelkedő osztalékjavaslatot is pozitívan fogadna.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 17,5 forint osztalékot vár a 2021-es, és 20 forintot a 2022-es eredmény után. Az Erste csoport jelenlegi várakozása ennél kedvezőbb, 20, illetve 23 forint részvényenként a fenti két időszakra, ezt követően pedig tartósan 25 forint, amit további 3 milliárd forintnyi részvény-visszavásárlás egészítheti ki tartósan, ami részvényenként 3 forintnyi osztalékkal tekinthető egyenértékűnek.

Amennyiben viszont a Magyar Telekom elfogadná a társaságban jelentős érdekeltséggel rendelkező HOLD Alapkezelő javaslatát, amely szerint a jelen eladósodottsági szint mellett a középtávú készpénztermelés 60-80 százalékát lehetne a részvényeseknek visszaosztani, a menedzsment 2021-2024-es publikus célkitűzései alapján 42-56 forint között alakulhatna az osztalék mértéke.

Ebben az esetben – folytatja Nagy András – a 70 százalékos középértékkel számolva, 2022-ben átmenetileg ugyan növekedne a nettó de még mindig csak az EBITDA duplájára rúgna, így fenntartható lenne a HOLD által ajánlott osztalékpolitika. Persze, amint az elemző kiemeli, az 50 forint körüli becslés csupán a maximális osztalékfizetési képességet jelenti.

Szintén a Magyar Telekom részvényei mellett szól, hogy a szektortársakkal összehasonlítva a fő előretekintő mutatók alapján (P/E, EV/EBITDA) is átlag alatt forognak.

A pozíciót hosszútávra ajánlja az Erste, így a javasolt kiszállási pont 520 forintnál húzódik, a bank szektorelemzője által tett intézményi, vételi ajánlásnak megfelelően. A veszteséglimitáló stop-loss megbízást pedig a 400 forintnál húzódó támaszszint alá javasolják. A pozíció hozam/kockázat aránya meghaladja a 3:1-es arányt.