A korábbi 20 200 forintról 14 300 forintra mérsékelte az OTP Bank részvényeire vonatkozó célárát a Concorde Értékpapír Zrt. 

Az új, korábbinál alacsonyabb célár teljesüléséhez is több mint 30 százalékkal kellene emelkednie az árfolyamnak. 

A VG kérdésére Le Phuong Hai Thanh elemzési osztályvezető elmondta, a felértékelődési potenciál ellenére óvatosságból nem változtatott a felhalmozás ajánláson, mert a magyarországi szabályozói környezet a kormányzati kommunikáció alapján negatív irányba változhat (kamatplafon meghosszabbítása, szektorális különadók kivetése, illetve a meglévők emelése).

Az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban az alap-szcenárió, hogy mindkét országban marad az OTP, de a bank könnyen dönthet az oroszországi kivonulás mellett. A Concorde elemzési osztályvezetője szerint a távozás mellett szól, hogy az orosz piacon a POS-hitelezés üzleti modelljét csak hosszú idő alatt lehetne helyreállítani, ha a szankciók tartósak maradnak és a nyugati cégek kivonulása folytatódik Oroszországból. Egy lehetséges exit Oroszországból egyszeri veszteséget jelentene, de ugyanakkor 70 bázisponttal alacsonyabb tőkeköltséget eredményezne (mindkét állam elhagyása pedig összesen 100-al), a célárakon pedig 1300 és további 300 forint emelést tenne indokolttá.

Fotó: Róka László

Magyarországon 4,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak a Concorde-nál, de a hitelezési aktivitás minden szegmensben lassulni fog. A szabályozási kockázatok most magasabbak, mint általában, de ez a negatív hatás a hitelezést támogató intézkedésekkel ellensúlyozható. Az OTP Bankot tavaly 19 milliárd forint bankadó terhelte, ennek esetleges megduplázódása részvényenként 622 forint negatív hatással járna. Nagyobb kockázat a jövő évi alakulása, illetve az, hogy Magyarországnak kicsi a mozgástere makroszinten, tekintettel az inflációs folyamatokra és a feszes költségvetésre. Ezek alapján kiigazító intézkedések várhatók az év második felében. A 2023-as éves kilátások is nehezen megbecsülhetők, a gazdasági növekedés nagyban múlik azon, hogy Magyarország hozzáfér-e a rendelkezésre álló EU-s forrásokhoz. 

Összességében elmondható, hogy az ukrán-orosz kockázatot már nagymértékben árazzák a befektetők, a bank árfolyamának irányát jelenleg az EU-s pénzek kérdése fogja mozgatni – ez ugyanis elengedhetetlen a pozitív növekedési képhez, miközben a háborús hírfolyam esetén egy esetleges tűzszünet/béke hozhat felpattanást az árfolyamban.