Nem hozott megnyugvást a forint piacán a jegybank tegnapi egyszázalékos kamatemelése, szerda délelőtt ugyanis tovább gyengült a hazai fizetőeszköz. Az euróval szemben közel fél százalékkal értékelődött le fél tízig, ezzel a keresztárfolyam ismét átlépte a 379-es szintet. A dollárhoz képest ennél is többet, 0,6 százalékot veszített a forint, az amerikai pénzt így jelenleg már 357,2 forinton jegyzik.

Az árfolyamot az általános rossz befektetői hangulat, valamint az orosz gázszállításról érkező kedvezőtlen hírek is nyomás alatt tarthatják.

forintgyengülés 1000 forint. Parachutist is flying a flag of forint bill. National investment. Fly men in black suit.
Fotó: Shutterstock

Gyengén indult a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén is. A BUX 1,7 százalékkal, 41 130 pontig bukott alá fél óra alatt. Az esést az OTP vezeti 2,3 százalékkal, de a többi nagypapír is veszített értékéből. A Mol árfolyama 1,4 százalékkal, 3000 forint alá esett be, a Richter részvényei egy százalékkal, 6465 forintra gyengültek.

Az osztalékért utoljára ma megvásárolható Magyar Telekom kurzusa 1,9 százalékos esésnél tart.

Nyugat-Európában egyelőre kisebb mínuszokban állnak a vezető indexek, a DAX és a CAC 40 0,7, a londoni FTSE-100 pedig 0,3 százalékkal ereszkedik.