Az amerikai márciusban 8,5 százalékra gyorsult, év per év alapon, ami négy évtizedes csúcsot jelent. Elsősorban energiaárak és az élelmiszerköltségek tolták fel a mutatót.

Az inflációs adat a 40 éves csúcs ellenére is nagyjából megfelel a várakozásoknak

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátéve:

ezért nem okozott kilengést a dollár piacán.

Amint a forint sem reagált érdemben a hírre.

Fotó: Shutterstock

Arra azonban számítani lehet, hogy az inflációs adat nyomán tovább kristályosodik a Fed álláspontja, s egyre sanszosabb, hogy a következő amerikai kamatdöntés 50 bázispontos emelés lehet.

A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők szerint tartósan magas lehet az infláció, mert a gazdaság erőteljes, ám a szűkös. A munkaadók márciusban 421 ezer új munkahelyet hirdettek meg, ami immár a 11. olyan hónap, amikor 400 ezer feletti az új munkahelyek száma. Ilyen hosszú hasonló periódus utoljára 1939-ben jegyeztek fel.  

A Dow Jones 0,6 százalékos, az S&P 500 1 százalékos, míg a Nasdaq 1,7 százalékos pluszban állt az amerikai tőzsdenyitás előtt. Ennek oka az Erste elemzői szerint, hogy a befektetők a várttól elmaradó maginflációs adatból arra következtethetnek, hogy tetőzni fog az infláció.

Az amerikai 10 éves referencia államkötvény hozama kedden 2,712 százalékra csökkent, miután korábban 2018 óta a legmagasabb szintre emelkedett. Hétfőn a hozam 2,779 százalékon zárt. A kötvényhozamok akkor csökkennek, amikor a kötvényárfolyamok emelkednek.

Kijöttek a márciusi román számok is és csúf meglepetést okoztak, az unió keleti szárnyának négy legnagyobb gazdasága közt már egyedül Magyarországon 10 százalék alatti az infláció.