Hatalmasat esett az euró árfolyama a dollár ellenében, miután az Európai Központi Bank ülése után csalódást keltve nem váltott szigorúbb hangnemre az tovább gyűrűzése ellenére sem. A dollár vásárlása az euró ellenében általában rossz ómen a közép-európai devizák számára, és a zloty és a cseh korona ennek megfelelően gyengült is, a forint azonban szerda óta inkább erősödött.

Fotó: fatido / Getty Images

Az EKB rekordalacsony szinten hagyta irányadó kamatlábait áprilisi ülésén, és megerősítette korábbi üzenetét, amely szerint pénzbőség-teremtő kötvényvásárlásait a harmadik negyedévben befejezi és ezt követően - a helyzetnek megfelelően akár egy hét, vagy több hónap múlva - megkezdheti a kamatemeléseket.  

A piacokon sokan ennél erősebb retorikára számítottak - például a vásárlások korábbi kifuttatására -, és a csalódást keltő kommentárokat követően egy százalékot zuhant a dollár ellenében az euró, a napokban kóstolgatott 1,08-as vonalon is túl, az utóbbi két év leggyengébb szintjeire.

Amint az ilyenkor történni szokott, a gyengülését - bár kisebb lendülettel követte a cseh korona és a zloty is: az előbbi 21,41 környékéról bukott 24,46-on túlra, az utóbbi 4,64-ről 4,65-ön túlra. A kései kereskedésben mindkét deviza visszanyert valamennyit az elvesztett terepből, bár az euró nem talált magára.

A forintot eközben nem tudta visszavetni az egységes valuta gyengülése, és szerdai szintjeinél hajszálra még erősebb is maradt, 376,6 környékén az euró keresztben.

A forint túlteljesítésének és a cseh korona és a zloty kései visszapattanásának okai nem világosak, mindenesetre, aki el akarja mozdítani az árfolyamukat - akár a jegybank -, ezt könnyebben teszi a lecsökkent forgalmú kései kereskedésben, és több napos szünetet megelőzően még az átlagosnál is alacsonyabbra csökkenhet az aktivitás a piacon.