Oroszok ezrei repültek az ukrajnai invázió kezdete óta Törökországba, ahol még szabadon leszállhatnak a Moszkvából érkező gépek. A török központi bank március közepén mindössze két nap alatt mintegy 3 milliárd dollárt fogadott be a hazai bankokkal folytatott swap ügyletek eredményeként, a nyilvánosan elérhető adatok szerint. 

A pénz nagyrésze valószínűleg oroszok betétje volt, akik most biztonságos menedéknek tekintik Törökországot 

 – mondta a Wall Street Journalnak Omer Gencal, a HSBC Törökország korábbi vezetője. 

Fotó: DIEGO CUPOLO / AFP

Míg törökországi ingatlanügynökök arról számoltak be az amerikai tőzsdei lapnak, hogy

az ukrajnai háború kitörése óta minden 10 lakásból 6-7-et oroszok vásárolnak, háttérbe szorítva az arab ügyfélkört.

Sokan több mint 250 ezer dollárt fektettek be, hogy török útlevelet szerezzenek az ország letelepedési kötvényprogramja keretében.

A török kormány kijelentette, hogy nem fogja megállítani az orosz pénzek beáramlását, még az oligarcháktól sem, amíg a pénz legális. Törökországnak nagy szüksége van a devizára a tavalyi gazdasági válság után, amely miatt valutája, a török líra, kevesebb mint három hónap alatt elvesztette értékének közel 45 százalékát a dollárral szemben. 

A török líra dollárral és euróval szembeni erősödésében az oroszországi pénzbeáramlásnak is szerepe lehet– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor elemzője, hozzátéve: amennyiben lakásokat vesznek, vállalkozásokat indítanak, hosszabb időre letelepednek, a tömeges devizaváltással támasztják a török líra árfolyamát.

A Wall Street Journal szerint az amerikai kormány szemet huny az Oroszországgal szembeni szankciók törökországi kijátszása felett. Zavartalanul működnek Törökországban az orosz készpénzátutalási társaságok, de nagyban forognak a kriptovaluták és a hagyományos bőröndös készpénzszállítás is mindennapos.