Felülvizsgálja a Rába részvényeire kiadott 1350 forintos célárát, valamint tartási ajánlását a járműgyártó profitfigyelmeztetésére tekintettel a győri holding papírjait követő OTP Bank – közölték pénteken. A pénzintézet elemzői a tőzsdei társaság első negyedéves gyorsjelentésének közzététele után frissítik modelljüket.

Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a Rába a hét közepén jelentette be, hogy várhatóan csaknem 500 millió forintos első negyedéves csoportszintű üzemi veszteségről számolhat be május 18-án energiaköltsége robbanásszerű emelkedése miatt.

Az OTP elemzői az energiaárak mellett további kockázatként azonosították be a nyersanyagok, főként az acél drágulását, és emlékeztetnek, hogy már a tavalyi negyedik negyedévben is 30 százalékkal nőttek éves bázison a konszern értékesítéséhez kapcsolódó közvetlen költségek.

A ráfordítások növekedése negatív hatással lehet a Rába likviditására is, amely iparági összehasonlításban normál körülmények között is viszonylag alacsony. A cég eladósodottsága egyébként jelenleg kedvezőbb, mint a 2008/2009-es krízis idején volt – írja az OTP.

Nem elhanyagolható ugyanakkor a járműgyártó devizakitettsége sem, hiszen 2021-ben bevételei 71 százalékára külföldi értékesítései révén tett szert. Mivel pedig az MNB a forint gyengülésére tekintettel a monetáris kondíciók szigorításába kezdett, ez várhatóan a forint fokozatos erősödéséhez vezethet, és így hátrányosan érintheti a Rába forintban kifejezett exportteljesítményét.

A Rába menedzsmentjéhez hasonlóan az elemzők is kulcskérdésnek látják, hogy a vállalat mennyire hatékonyan tudja áthárítani emelkedő költségeit a vevőire, illetve hogy az acél- és energiaárak mérséklődnek-e az év vége felé.

A Rába-részvények csütörtökön 1250 forinton zártak a BÉT-en.