Az utóbbi heteket, hónapokat jelentős turbulencia jellemezte a tőzsdéken. Az S&P 500 több, mint 17 százalékkal, a Nasdaq közel 28 százalékkal került lejjebb az év kezdete óta. A jelenlegi időszak főszereplőin – az energiaszektoron és az olajipari cégeken – kívül nehéz olyan üzletágat találni, amely igazán jól tudott volna teljesíteni a tengerentúli piacon. Az inflációs nyomás, a kamatemelési ciklus kezdete, illetve a várható monetáris szigorítás közepette egy kissé feledésbe merült iparág azonban nagyon jól állja a sarat: a dohányipari cégekről van szó.

160803086 Lambert and Butler cigarettes, manufactured by Imperial Tobacco Group Plc, move through the production line ahead of packaging at the company's factory in Nottingham, U.K., on Friday, Feb. 1, 2013. Imperial Tobacco Group Plc is Europe's second-biggest tobacco company and generates about 40 percent of its profit from the region. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

 Míg a fő indexek január óta nagy mínuszokban vannak, a dohányipari cégek, jelentős hozamokat tudtak elérni az utóbbi pár hónapban. A magyarázat nem túl összetett. Míg az utóbbi időszakban a profit nélkül maradt mémrészvények szenvedtek, velük szemben a dohányipari cégek erős eredménytermelő képességgel, illetve magas osztalékhozamokkal rendelkeznek. Az alapkamat emelkedésével várhatóan lassul a gazdaság és nő a esélye is, ilyenkor pedig a nem ciklikus fogyasztási cikkek – köztük a dohánytermékek is –, a gazdaság valamelyest biztosabb pontjai közé tartozhatnak.

A dohányipari cégeket körében a három jelentős globális szereplőről beszélhetünk. A British American Tobacco, az Altria és a Philip Morris Interntional. Ezek a cégek termékeik káros hatásai miatt nem felelnek meg az ESG követelményeknek, így az iparágra fókuszáló ETF-ek sincsenek, tekintve hogy az ilyen pénzügyi termékek iránt kisebb a kereslet és a befektetők is igyekeznek kerülni őket. A dohánytermékek egészségkárosító hatása jelenti a legnagyobb kockázatot e cégek számára, hiszen a kormányok is folyamatosan fellépnek ellenük, nehezítik működésüket. Az utóbbi években a kereslet csökkenése nem látszik a bevételeken, ami a Bloomberg elemző konszenzusa alapján enyhe növekedést is mutathat a következő néhány évben.

A recessziós félelmek növekedésével a piaci szereplők figyelmét egyre jobban felkelthetik ezek a vállalatok, teljesítményük azonban hosszabb időtávon romolhat a trendek és az állami beavatkozások révén, illetve amennyiben a dohánytermékek piaci növekedésének fenntarthatósága kérdésessé válik.