A magyarországi vállalatok külföldi terjeszkedése volt a magyar felvásárlási piac leginkább figyelemre méltó újdonsága a 2021-es évben az EY vállalati összeolvadásokat és felvásárlásokat (M&A) értékelő tanulmánya szerint.

A tanácsadó cég keddi közleménye szerint 2021-ben 132 felvásárlást tettek közzé Magyarországon, ezek összértéke 4,64 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy 25 százalékkal több tranzakció történt, ám 19 százalékkal alacsonyabb összegben, mint egy évvel korábban, amikor 105 bejelentés történt, 5,69 milliárd dollár értékben.

Business wolf dressed to kill.

Fotó: Shutterstock

Noha a tavalyi évben is a belföldi ügyletek dominálták a magyar piacot (40 százalék), 2020-hoz képest csaknem duplájára nőtt (30 százalék) a hazai cégek külföldi beruházásainak aránya.

Évről évre egyre nő azoknak a tőkeerős hazai cégeknek a száma, amelyek külföldön tudnak terjeszkedni, pedig az elmúlt 10-20 évben alig néhány szereplő tudta meglépni ezt a szintet. Ez jól mutatja a magyar gazdaság erejét és a vállalkozók felkészültségét. Az ő támogatásukra, versenyképességük növelésére a jövőben is kiemelt figyelmet fogunk fordítani

– idézte a közlemény Paulovits Mártont, az EY vállalati felvásárlásokkal és akvizíciókkal foglalkozó területének igazgatóját.

A külföldi felvásárlások főként Lengyelországban  (5 eset), Csehországban (4), továbbá Horvátországban, Hollandiában és Szlovéniában (mindegyik országban 3) mentek végbe.

Szektorokat nézve pedig a technológia (18 tranzakció), az energia, a gyártás (egyaránt 13), a pénzügyi (11 ügylet), az ingatlan (10) és az egészségügy (7) voltak a legnépszerűbbek.

A legaktívabb külföldi szereplőnek az amerikai, a svájci, a lengyel, a német és az osztrák cégek mutatkoztak a hazai M&A-piacon. Az előző évvel összhangban 2021-ben is a stratégiai befektetők voltak túlnyomó többségben Magyarországon, akiknek az aránya elérte a 81 százalékot.