Az orosz szénhidrogén-embargó lehetséges hatásairól beszélt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Telex.hu-nak adott szerdai interjúban.

A vállalatvezető megismételte korábbi kijelentését, amely szerint a leállítása esetén a Molnak legalább 550 millió dollárra és 3-4 évre lenne szüksége, hogy ki tudja váltani az orosz importolajat. Ez azonban olyan beruházás lenne, amely soha nem térül meg, ráadásul a társaság fenntarthatósági projektjei elől vonnának el forrásokat. 

Budapest 2020.09.10. Vegyes 2020 Mol vezérigazgató Fotó Dömötör CSaba Nemzeti Sport Hernádi Zsolt
Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

A cégvezető szerint ebben az esetben feltétlenül szükség lesz EU-s támogatásra. 

Ha ugyanis ezek a társaságok szabad forrásaikat a klímapolitikai, fenntarthatósági megfeleléshez szükséges beruházások helyett erre kell hogy fordítsák, akkor behozhatatlan lemaradásban és versenyhátrányban lesznek azon versenytársaikkal szemben, akiknek ilyen felesleges duplikációkra a fosszilisüzemanyag-gyártásban és logisztikában nem kell költeniük.

Az olajtársaság egyébként megkezdte a felkészülést az orosz embargóra. A Mol az Adriai-tenger felől tudna alternatív olajforrást szerezni, ám ez jelentős terheket róna a társaságra, mivel jelenleg kéthetente csak egy tanker érkezik Omišaljban, és ez az átállás következtében akár heti kettőre is nőhetne, amihez a mostani tankerflotta nem elegendő.

A szükséges előkészületeket már megtette a társaság, és be is tárazott több szállítmánnyal. Ha kell, megnyitják a saját vagy az ország stratégiai tartalékait, amivel több hónapig bírja az ország, de ezt jobb lenne elkerülni

 – hangsúlyozta Hernádi Zsolt.

Elmondta, az alternatív kőolajok bedolgozása esetén technológiai okokból a százhalombattai finomító 20, a pozsonyi finomító pedig 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.