Hétfői 50 bázispontos alapkamat-emelése után csütörtökön 30 bázisponttal, 6,75 százalékra emelte effektív fő rátáját, az egyhetes betéti kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A döntésben nem volt semmi meglepő, a szigorítás azonban elméletben támaszt nyújt a forint árfolyamának, és a magyar fizetőeszköz valóban erősödött is valamelyest az euró ellenében: miután tegnap délután óta nagyon szűk sávban ragadt 396,6 környékén, reggel 10 órára 396 régiójába erősödött.

Ez nem nagy mozgás, és még arra sem lehet mérget venni, hogy a kamat feljebb tolásának köszönhető, hiszen a döntés várható volt, ugyanakkor az erősödés akár annak is betudható lehet, hogy a nemzetközi piacon alábbhagyott a dollár vásárlása, és az euró – többnapos gyengülés után, ami a zöldhasú ellenében 1,079 közeléből 1,065 alá vitte – visszapattant 1,069-re.

Általában könnyen ellenőrizhető, hogy a nemzetközi vagy a helyi hatások erősebbek, hiszen az euró/dollár mozgása hasonlóan szokott hatni a három leglikvidebb közép-európai devizára, ezúttal azonban a złoty és a cseh korona mozgásából nem lehet olvasni, a lengyel fizetőeszköz például megbokrosodott, és az utóbbi héten fittyet hány a nemzetközi hatásokra. Csütörtökön például a dolláreladás ellenére a złoty gyengült. (Későbbi kiegészítés: a délelőtti kereskedés folyamán aztán helyreállt a rend, a złoty is erősödésbe fordult, a forint pedig még tovább hatolt, egészen 394,5 környékéig. Izmosodott a cseh korona is.)

A régiós árfolyamok és az euró mozgását az elmúlt hetekben a helyi jegybankok kamatkilátásain és az inflációs adatokon kívül az olajembargóról folyó uniós alkudozások is befolyásolták. 

A złoty erősödését az hajtotta mostanában, hogy a várakozások szerint további komoly kamatemelésekre kényszerül a lengyel jegybank, mivel egyre magasabbra hág az országban az éves – a csehekhez és a románokhoz hasonlóan 14 százalék körül jár. Ezzel szemben a magyar infláció egyharmadával alacsonyabb, és az MNB ezzel szemben épp mostanában jelezte, hogy lassítja kamatemeléseit, majd kedden úgy is tett. Ennek a különbségnek megfelelően a złoty erősödött a forint ellenében, és a múlt héten legalább tíz éve a legerősebb árfolyamát érte el, 87 forint közelében.

Annak köszönhetően, hogy az ukrajnai háború első hete óta a złoty 4,9 környékéről 4,6 alá száguldott az euró ellenében, a lengyel fizetőeszköz az idén nem gyengült, miközben a forint már mínusz 6,5 százalék környékén jár.

Az elemzők szerint aligha maradnak így az erőviszonyok, miután leülepszik az infláció felszökése miatt szükséges kamatkorbács felverte por a régióban. Csütörtökön közölte havi elemzői felmérését a régió devizáiról a Reuters, és 12 hónapos távlatban a konszenzus szerint 7,4 százalékot erősödhet az euró ellenében a forint, 1,9-et a złoty, miközben a cseh korona a várakozás szerint alig változik, a román lej pedig egy százalékot gyengül.