Csökkent a kőolaj ára a világpicon csütörtök reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés.

Szaúd-Arábia tisztában van a kockázatokkal, és nem érdeke elveszíteni az olajárak feletti ellenőrzést

– mondta egy forrás az FT-nek.

Percekkel reggel 8 óra előtt az északi-tengeri brent olajfajta ára hordónként 1,49 dollár (1,32 százalék) csökkenéssel, 114,80 dolláron állt.

kőolajárak csökkennek Three oil pumps over blue background with double exposure of falling blurry digital graphs. Concept of oil market crisis. 3d rendering toned image
Fotó: Shutterstock

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ szakértői szerdai ülésükön napi 1,4 millió hordóra csökkentették a 2022-ben várható olajtöbblettel kapcsolatos várakozásukat az egy hónappal korábban prognosztizált napi 1,9 millióról.

Csütörtökön először az OPEC+ miniszteri monitoringbizottságának ülésére, majd egy teljes körű miniszteri ülésre kerül sor.

Az FT egyik forrása szerint Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vizsgálják annak lehetőségét, hogy már csütörtökön ismertessék termelésnövelési szándékukat, de a kérdésben még nem született végleges döntés.

Az orosz statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy az áprilisi orosz kőolaj és gázkondenzátum-termelés 41,1 millió tonna volt, ami 11,5 százalékkal kevesebb a márciusinál, és 4,1 százalékkal elmarad a tavaly áprilisi szinttől.