A részvénypiacok az év eleje óta nagyon nehéz időszakot éltek meg: a mélyponton az S&P 500 közel 20 százalékot, a Nasdaq 100 pedig majdnem 30 százalékot esett. Mindez a részvénypiac magas értékeltségének, az emelkedő kamatkörnyezetnek és a növekvő inflációnak köszönhető. Mára azonban több kedvező fejlemény is történt. 

 

Az elmúlt öt hónap esése folytán az értékeltségi szintek normalizálódtak, ráadásul a bejövő gazdasági adatok még nem igazolják vissza a piac által várt recessziós félelmeket (bár a lassulás tényét kár lenne tagadni). Az amerikai kisbefektetői optimizmus harminc éve nem látott mélypontra esett vissza, ami jellemzően kontraindikátorként szokott működni. Áprilisban az amerikai infláció 8,5 százalékról 8,3 százalékra csökkent, ami halvány reményt adhat arra, hogy az infláció már tetőzhetett. Végül pedig a piac már nagyrészt beárazta az inflációt, kicsi rá az esély, hogy a piaci konszenzushoz képest érdemben jobban szigorítson a Fed, míg a recesszió lehetősége is kellően beépült a köztudatba.

A fentiek miatt a részvénypiacok beárazhatták a legfontosabb rövid távú kockázatokat, ezért rövid távon a további esés esélye mérsékelt, és lehet vételi lehetőségekkel próbálkozni. Ezeket azonban érdemes szektorspecifikusan megtenni. A mezőgazdaság, a megújuló energia például a mai helyzetből is képes profitálni, a hadiipari részvények szintén érdekesek lehetnek, mivel a háború hatására a fejlett világ fokozza a védelmi kiadásait. Bár a technológiai részvények rengeteget estek, összességében az alulteljesítés még koránt sem biztos, hogy befejeződött.

Back,View,Of,Business,Woman,Sitting,At,Desktop,Front,Pc
Fotó: Shutterstock

 

A részvénypiaci emelkedést azonban számos kockázat övezi. Júliustól a Fed elkezdi mérlegének szűkítését, ami folyamatos ellenszelet jelent majd a piacnak. Bár az értékeltségek helyreálltak, ha a profitkilátások érdemben romlanak, akkor a mostani értékeltségek hirtelen ismét magasnak fognak tűnni, ami újabb esést okozhat a piacokon. Végül pedig az amerikai cégek profitmarzsa historikusan is nagyon magas, és egy ilyen inflációs környezetben nagy bátorság azt feltételezni, hogy ezek sokáig fenntarthatóak.

Rövidtávon tehát indokolt az óvatos optimizmus, de még nem lehet kijelenteni, hogy trendszerű emelkedés kezdődött a részvénypiacon. Ehhez előbb még számos kérdésre kell megnyugtató választ kapni.