A zimbabwei jegybank aranytallérok kibocsátásával próbál értékőrző fizetőeszközt kínálni a lakosságnak, miután nem sikerült megfékezni a helyi valuta értékvesztését – írja a The Guardian.

A kibocsátást John Mangudya, az ország központi bankjának kormányzója jelentette be, a tallérok pedig július 25-től lesznek elérhetők, és helyi valutában, dollárban és más külföldi fizetőeszközökben is lehet értük fizetni. 

John Mangudya, Governor of Reserve Bank of Zimbabwe, the central bank, speaks during a press conference in Harare, Zimbabwe, on May 4, 2016. Zimbabwe's central bank on Wednesday announced a package of drastic measures to retain the U.S. dollar, the country's main circulation currency, in the economy as the liquidity crunch bites. (Photo by Xu Lingui / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Xu Lingui / NurPhoto via AFP

Áruk a gyártási költségek és az arany világpiaci árának lesz a függvénye, nevük pedig Mosi-oa-tunya tallér lesz a Viktória-vízesés helyi megnevezése után. A tervek szerint belföldi és nemzetközi piacon is kaphatók lesznek.

Az aranytallérok mintegy 31 gramm aranyat tartalmaznak, 

és a Fidelity Gold Refiniery, az Aurex és a helyi bankok forgalmazzák majd őket a tervek szerint.

A hiperinfláció megfékezésére az ország kétségbeesett lépéseket tesz, ezek közül az aranytallérok piacra dobása csak az egyik, de a múlt héten az alapkamat szintjét is több mint duplájára, 80-ról 200 százalékra emelték, vagyis 

12 ezer bázispontos emelést hajtott végre a jegybank. 

Ekkor arra vonatkozóan is ismertettek terveket, hogy a következő öt évben az amerikai dollár is törvényes fizetőeszköznek számít majd az országban.

Az elszabadult árak további nyomást gyakorolnak a dél-afrikai ország hiányokkal és a Robart Mugabe négy évtizedes uralmát jellemző gazdasági káosz emlékeit idéző helyzettel küzdő lakosságára. 

Az júniusban éves szinten 192 százalékon állt, 

gátat vetve Robert Mnangagwa elnök törekvéseinek a gazdaság újjáélesztésére.

Zimbabwe 2009-ben már egyszer elengedte saját kiadású dollárját, külföldi fizetőeszközökre – főként az amerikai dollárra – állítva át gazdaságát. A kormány 2019-ben ismét kísérletet tett a helyi pénz használatára, egyelőre úgy tűnik, nem túlságosan sok sikerrel.