A lefelé csordogáló európai részvénypiacokon üdítő kivételt jelentenek az 5 százalék körüli mértékben, 10,1 euró fölé erősödő EDF francia energiacég részvényei.

tőzsde double exposure image of érem érme coin stacks on technology financial pénzügyi graph grafikon background.
Fotó: Shutterstock

Az EDF részvényeinek erősödése mögött minden valószínűség szerint a Reuters értesülése áll, amely szerint a francia kormány több mint nyolcmilliárd euróért vásárolja fel a befektetőknél még kint lévő részvényeket, hogy a cég ismét teljes állami irányítás alá kerüljön.

Sőt, az egyik forrás szerint a 16 százaléknyi részvényállomány kivásárlásra akár tízmilliárd eurót is fordíthatnak, ha figyelembe vesszük az átváltható kötvényeket is.

Bár az EDF és a gazdasági minisztérium nem kommentálta a Reuters jelentését, a JPMorgan a jelentésre hivatkozva jegyzetében megírta, hogy az ársáv 10,2-12,7 eurós részvényenkénti ajánlatot jelentene, ami a hétfői záróárhoz képest akár 32 százalékos prémiumot is jelenthetne.

A friss információ tehát összhangban van véleményünkkel, hogy a kormány 12 euró közeli ajánlatot tehet– írták.

A francia kormány a múlt héten jelentette be, hogy teljes mértékben államosítja a vállalatot, ami nagyobb ellenőrzést biztosítana számára.