Újabb fizetési kötelezettségről adott hírt a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztője, a kínai Evergrande

Egyik leányvállalata, a Nanchang, 7,3 milliárd jüant, vagyis 1,08 milliárd dollárt köteles fizetni egy kezesnek.  Tavaly nyáron ugyanis a kezes, akit a nyilatkozat nem nevezett meg, garanciát nyújtott az Evergrande által ellenőrzött egyes szervezetek hitelfelvételeire - közölte a vállalat a hongkongi tőzsdének adott nyilatkozatában. Erre a Nanchang viszontgaranciákat nyújtott összesen 1,3 milliárd zálogjoga formájában, amelyet a Shengjing Bankban birtokolt. Mivel a hitelfelvevők nem fizették vissza a hiteleket, a kérelmező teljesítette a garancia szerinti kötelezettségeit, s a zálogjog alapján követelte, hogy a viszontgaranciát nyújtó leányvállalat fizessen.  Az ítélet szerint a kezes elsőbbséget élvez, hogy a részvények eladásából kártérítésben részesüljön, s ennek hatálya kiterjed a felperes által kifizetett 7,3 milliárd jüanra.

Az Evergrande pályázati eljárás keretében adja el hongkongi központját - mondta egy az ügyet közvetlenül ismerő forrás, még csütörtökön a Reutersnek.

Hong Kong, China, 24 Feb 2022, A drone view of the One Monaco construction site. The project is started by  China Overseas Land & Investment, a troubled mainland developer which ran into financial trouble during the Chinese property crisis started by the troubles of Evergrande. (Photo by Marc Fernandes/NurPhoto) (Photo by Marc Fernandes / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: MARC FERNANDES / AFP