Nyolc százalékos ralinál járnak a keddi tengerentúli kereskedésben a Boeing részvényei, miután meglehetősen erős gyártási és rendelésszámokat közölt az amerikai repülőgépgyártó.

Júniusban 51 új repülőgépet szállított le a Boeing, az első félévben ezzel 216 gép gördült ki az amerikai gyártó szalagjairól, 38 százalékkal több, mint 2021 első felében – írja a Reuters.

Boeing  737 plane files in front of the moon on July 07, 2022 in WHITTIER  , CA.  (Photo by Nick Ut/Getty Images)
Fotó: Nick Ut/Getty Images

Az arlingtoni székhelyű vállalat 2019 márciusa óta először szállított le 50-nél több repülőgépet egy hónap alatt. A múlt hónapban átadott gépek túlnyomó többsége – 43 darab – a 737 MAX típust képviseli, amely egy két éves biztonsági krízisből próbál talpra állni.

Légiipari források szerint a MAX típusú gépek havi gyártása elérte a vállalat által kitűzött, 31 darabos célt, de a kapacitás egyelőre nem stabilizálódott ezen a szinten a globális ellátási láncokban továbbra is fennálló nehézségek miatt.

A társaság júniusban újabb 50 gépre vonatkozó megrendelést kapott, ezek egy kivételével mind MAX típusú repülőgépek lesznek. Az új megrendelők közül egyedül az American Airlines neve szerepel a nyilvánosságra hozott ügyfelek között.

A tényleges rendelésállomány ennél valamivel szerényebb mértékben bővül, a hónap során ugyanis 35 korábban megrendelt gépigényt vontak vissza az ügyfelek a légitársaságok átszervezései miatt. A legnagyobb ezek közül a Norwegian Air, amely 29 darabos megrendeléstől állt el.

Az idei első félévben 186 géppel nőtt a Boeing nettó rendelésállománya, az összesen 286 új igényből menet közben ugyanis százat mondtak vissza a légitársaságok. 

Jelentős bővülésről számolt be még a múlt héten a rivális Airbus is. A világ legnagyobb repülőgépgyártója júniusban 60 utasszállító repülőgépet adott át ügyfeleinek, 13-mal többet, mint májusban. A francia cégnek ugyanakkor nagyon össze kell szednie magát, hogy elérje idei célját, azaz legalább 720 repülőgépet értékesítsen. Az első fél évben ebből csupán 297-et szállítottak le, ám az Airbus kiszállításai általában az év vége felé jelentősen felpörögnek.