BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciásan gáláns ajánlat vidította fel az EDF részvényeseit: 10 milliárd dollár

Elemi erővel törnek feljebb az atomerőmű-üzemeltető részvényei; a párizsi kormány alig várja, hogy megkezdhesse a fejlesztéseket.

Több mint 15 százalékkal, 11,8 euróra lőttek ki az EDF részvényei a felfüggesztés feloldását követően a kedd reggeli hírre, hogy a francia kormány részvényenként 12 eurót kínál a vállalat közkézen maradt részvényeiért, azaz az energiacég teljes részvényállományának mintegy 16 százalékot kitevő hányadáért összesen 9,7 milliárd eurót fizet.

FRANCE, AIN (01), SAINT-VULBAS, AERIAL VIEW OF THE BUGEY NUCLEAR POWER PLANT (Photo by JEAN ISENMANN / ONLY FRANCE / Only France via AFP)
Fotó: Jean Isenmann / Only France via AFP

Párizs szerint az ár 53 százalékos prémiumot jelent a részvények július 5-i záróárához képest, vagyis a közvetlenül egy nappal azelőtti árfolyamhoz mérten, hogy a kormány bejelentette Európa legnagyobb atomerőmű-üzemeltetőjének felvásárlását.

Mint ismert, az energiakonszernnél az utóbbi időben jelentős problémát okoznak a nukleáris reaktorok nem tervezett leállásai, az új blokkok építésével kapcsolatos késedelmek, költségtúllépések, de rontja a társaság anyagi helyzetét a francia lakossági fogyasztók számára a villamosáramra biztosított árplafon is.

A pénzügyminisztérium közleménye arra is kitért, hogy a felvásárlási ajánlatot szeptember elejéig benyújtják a tőzsdefelügyelethez, a részvények begyűjtését követően pedig

a vállalatot kivezetnék a tőzsdéről.

A részvények kereskedésének múlt heti felfüggesztését megelőzően kiszivárgó információk egyébként ez esetben meglepően pontosnak bizonyultak, hiszen a Reuters már akkor megírta, hogy közel 10 milliárd eurót fizetne a kormány.

Ez egy olyan befektetés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy masszív beruházásokat irányítsunk az atomenergiába

- indokolta a részvényeseknek nyújtott gáláns ajánlatot a France info rádiónak Gabriel Attal költségvetési miniszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.