Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a héten, a BUX 41 805,3 ponton zárt pénteken, 522,4 ponttal, 1,23 százalékkal alacsonyabban mint egy hete.
A részvénypiac heti forgalma 36,1 milliárd forint volt, szemben az előző heti 63,9 milliárddal, a vezető részvények gyengültek.Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában azt írta, a hét elején „megütötték” a BUX indexet, amely hétfőn 1,42, kedden pedig 1,32 százalékkal gyengült záráskor. A hét második felében azonban inkább felfelé húzták a tőzsdeindexet. A vezető papírok közül a Richter és a Mol erősödése emelte a BUX-ot.

Arra is kitértek, hogy a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal emelte az alapkamatot és a kamatfolyosó két szélét is a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden, így az alapkamat 10,75 százalékon áll. Csütörtökön pedig ismét összezárták az alapkamatot és az egyhetes betéti kamatszintet.
 

Fotó: Kallus György

A kormány döntött arról, hogy csak a magánszemély által üzemeltetett gépjárművek, valamint a mezőgazdasági erőgépek és a taxik kaphatják 480 forintos garantált áron az üzemanyagot. Szombaton délben életbe is lépett az intézkedés, amit azzal indokoltak, hogy egy tervezett karbantartás miatt hétfőtől leáll a százhalombattai kőolaj-finomító, így az üzemanyag-ellátást importból és a stratégiai készletek negyedének felszabadításából biztosítják.
    
A héten a legkevésbé, 0,27 százalékkal az OTP gyengült 17,3 milliárd forintos forgalom mellett, a papír 8120 forinton fejezte be a kereskedést pénteken. A Mol 0,75 százalékkal csökkent 8,3 milliárdos forgalomban, a pénteken 2906 forinton zárt. A Richter árfolyama 2,77 százalékkal esett vissza, 8075 forinton zárta a hetet, forgalma 9 milliárd volt. A Magyar Telekom jegyzése a héten 3,7 százalékkal csökkent, a részvény 312,5 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta az 595,2 milliót.

A magyar részvénypiaccal szemben az Egyesült Államok tőzsdéi remek hetet zártak. Örömmel fogadták a befektetők a Fed bejelentéseit arról, hogy hamarosan vége a nagy kamatemeléseknek, ezáltal az S&P 500 index 4,5 százalékos heti erősödésre volt képes.