Bár a az év eleje óta már majdnem 60 százalékot veszített, és úgy tűnik, rövid távon a 20 000 dolláros határ környékén stabilizálódik, a további visszaesés veszélye még nem hárult el. Az amerikai intézményi befektetők ugyanis túlnyomórészt a shortos oldalon helyezkednek el.

External,Influence,On,The,Market.,Cryptocurrency,Volatility.,Bitcoin,Symbol.
Fotó: Shutterstock

Amint a CoinShares elemző cég heti jelentése mutatja, a múlt héten összesen 64 millió dollár áramlott a digitális eszközök piacára. Ebből azonban 51,4 millió dollárt, azaz a befektetések csaknem 80 százalékát olyan termékekbe helyezték, amelyekkel a befektetők a bitcoin csökkenő árfolyamára tettek.

Ez persze nem feltétlenül azt jelzi, hogy rövid távon újabb összeomlás várható a kriptopiacon, hiszen a ProShares június végén vezette be a piacra shortolásra alkalmas ETF-ét, amellyel a befektetők könnyen és viszonylag olcsón fogadhatnak az árfolyamcsökkenésre, ami újdonság az Egyesült Államokban. A CoinSharesnél ezért valószínűnek tartják, hogy a meglóduló sortok mögött főként az újdonság varázsa áll.

Ezt a tézist alátámasztja az a megállapítás is, hogy az Egyesült Államokon kívüli intézményi befektetők a közelmúltban a jelenlegi szinten ismét inkább vették a bitcoint, noha csupán 20 millió dollár erejéig.

Ehhez képest megelőző jelentésében a CoinShares 423 millió dolláros, rekord mértékű kiáramlást regisztrált a kriptoalapokból és az egyéb digitális pénzügyi termékekből. Tekintettel a bitcoin és társai első félévi és különösen júniusi gyenge teljesítményére, ez nem is olyan meglepő, és érthető a befektetők vonakodása a vásárlástól.