Cáfolta az Opus Global csoporthoz tartozó Opus Tigáz gázszolgáltató vállalat pénteki közleményében azokat a napokban megjelent híreket, amelyek szerint a társaság díjszabása önkényesen eltérne a többi elosztói engedélyes szolgáltató díjszabásainak feltételeitől, illetve hogy az árak kialakítására az Opus Tigáz befolyással lehetne.

Close-up of a manometer gauge, used to measure gas pressure. (Photo by WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / WBU / Science Photo Library via AFP)
Fotó: Wladimir Bulgar / Science Photo Library via AFP

 

A közlemény szerint a vállalatot mint elosztói engedélyes társaságot csak az indokolt költségek alapján megállapított rendszerhasználati díjak illetik meg.

A fogyasztó által fizetendő díj ugyanis, amely a rendszerhasználati alapdíjon és a forgalomarányos rendszerhasználati díjon felül a forgalomarányos gázdíjból áll, teljes egészében nem az Opus Tigáz bevételét képezi – írja a cég.

Az MVM Next egyetemes szolgáltató által a helyi elosztónak, esetünkben az Opus Tigáznak kiszámlázott díjak több díjelemből állnak. Ezeket a díjelemeket a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII. 29.) NFM-rendelet határozza meg.

Az egyik díjelem az alapdíj, amelynek mértéke minden elosztói engedélyes esetében egységes, azaz évi 9192 forint. A másik elem az elosztási területenként eltérő mértékű gázdíj, amely a gáz árán felül a rendszerhasználati forgalmi díjakat is tartalmazza.

A gázszolgáltatás rendszerhasználati díját – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal H1597/2021 számú határozata szabályozza, az érintett engedélyesek indokolt költségeit alapul véve.

Ennek a rendszerhasználati forgalmi díjnak a mértéke az Opus Tigáz esetében a többi elosztóhoz képest a középmezőnyben helyezkedik el.


Az adott felhasználói kategóriában ugyanis mind az E.ON csoport elosztóinál, mind az MVM Égáz-Dégáz esetében magasabb az elosztói területenként eltérő forgalomarányos rendszerhasználati díj.

Az egyetemes szolgáltatás összdíja ugyanakkor valóban már 2012-ben is az akkor olasz tulajdonban állt Tigáz területén volt a legmagasabb, ezen díj jelentős része viszont nem az Opus Tigáznál jelentkezik bevételként.