Jócskán felülmúlta a 3,9 milliárd dolláros elemzői konszenzust a brit HSBC – éves bázison 100 millió dollárral – ötmilliárdra csökkenő adózás előtti nyeresége, a világszerte emelkedő kamatlábak nyomán növekvő kamatmarzsoknak köszönhetően – derül ki a bankház hétfői bejelentéséből.

The offices of banking giants HSBC and Barclays are pictured at the the secondary central business district of Canary Wharf on the Isle of Dogs, east London on December 11, 2020. - A Brexit trade deal between Britain and the European Union looked to be hanging in the balance on Friday, after leaders on both sides of the Channel gave a gloomy assessment of progress in last-gasp talks. The Bank of England said Friday that UK banks remained "resilient" to the risks of Brexit and coronavirus, but warned financial services could face "disruption" when the transition period ends. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: Tolga Akmen / AFP


Ráadásul a bank továbbra is növekvő pályán maradhat, mivel a Bank of England várhatóan újabb 50 bázisponttal emeli a kamatokat. A menedzsment szerint ugyanis

minden 100 bázispontos emelés 4,7 milliárd dollárral növeli a nettó kamatbevételt,


ami az idén 31 milliárd dollárra nőhet a tavalyi 26,5 milliárd dollárról, jövőre pedig már 37 milliárd dollárra ugorhat.

A javuló teljesítmény lehetővé tette, hogy a bank részvényenként 9 centes időközi osztalékot fizessen, 2023-tól pedig újra jöhet a negyedéves de a cégvezetés figyelmeztetett, hogy idén valószínűleg nem lesz a részvény-visszavásárlás.

Emellett 2023-tól legalább 12 százalékra emelték a tárgyi tőkearányos megtérülési célt, mivel abban bíznak, hogy

az ultraalacsony kamatlábak korszakának végéhez közeledve fenntarthatóan növelni tudják a nyereségességet.
A hírekre a részvények 6,6 százalékkal, 544 pennyre drágultak Londonban.

Noel Quinn, a HSBC vezérigazgatója közben az alkalmat felhasználva, reagált legnagyobb – 9,2 százalékos pakettel rendelkező – részvényese, a kínai Ping An biztosító nyilvános kampányára is, amelyet immár hónapok óta folytatnak a bank feldarabolása érdekében.

Az alacsony osztalék miatt – főként az ázsiai kisrészvényesek körében – kialakult elégedetlenséget meglovagolva, a Ping An követeli, hogy az ázsiai üzletágat le kell választani, majd önálló cégként a hongkongi tőzsdére bevezetni, mivel a geopolitikai feszültségek hamarosan tarthatatlanná teszik a HSBC keleti és nyugati érdekeltségeinek közös szervezetben történő működtetését.

Az ázsiai üzletág az utóbbi 10 évben nem teljesített jól, és valóban fontos volt, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, hiszen mi sem voltunk elégedettek vele

– mondta Quinn a Financial Timesnak.

A londoni lapnak arra a kérdésére viszont, hogy a különleges helyzetét, relatív önállóságát egyre jobban elveszítő Hongkong legnagyobb lakossági bankjára vonatkozó kampány politikai indíttatású-e és Peking nyomására álltak-e vele elő, Quinn azt mondta:

Nem, nem hisszük, hogy a Ping An nem pénzügyi indíttatásból szólalt volna föl, tudjuk, hogy a részvényesek számára mennyire fontos a teljesítmény és az osztalék.

A HSBC felsővezetői most a kedvező negyedéves teljesítménnyel a hátuk mögött remélik, hogy kedden Hongkongban egy válságtanácskozáson lecsillapíthatják az elégedetlen kisbefektetőket.

A bank részvényeinek mintegy harmadát birtokló kínai kisbefektetőket borzasztóan feldühítette ugyanis anno a Bank of England döntése, amely a többi brit bankhoz hasonlóan a HSBC-nek is megtiltotta, hogy osztalékot fizessen a világjárvány idején. A tilalmat egyébként a londoni jegybank 2021 júliusában feloldotta.

Az osztalék törlését követően kezdte el követelni a Ping An is, hogy a bank ázsiai tevékenységét helyezzék a Bank of England hatókörén kívülre. 



A HSBC bevétele amúgy 12,8 milliárd dollár volt a második negyedévben, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak, és mintegy 2 százalékkal szárnyalta túl az éves bázist.

Az eredménykilátások javulása és a vártnál alacsonyabb hitelezési veszteségek következtében „a részvénynek erősödnie kell” – mondta Yafei Tian, a Citigroup elemzője. A jövőre nézve azonban

némi bizonytalanságot is hozhatnak a változó kamatkörnyezetből eredő kockázatok.
Jó eredménnyel rukkolt ki a HSBC befektetési bankja is, amelynek bevételei 27 százalékkal ugrottak meg, sőt a hitelezési veszteségek is mérséklődtek.

Ewen Stevenson pénzügyi igazgató szerint a magasabb bevételek

bőven ellensúlyozzák a költségszerkezetben jelentkező inflációs nyomást ... még akkor is, ha a globális megélhetési válság miatt további egymilliárd dollárnyi hitelezési veszteséget veszünk figyelembe.