Ötven éves futamidejű zöldkötvényt bocsátott ki Szingapúr, a befolyt pénzt a tömegközlekedés fejlesztésére fordítják. A forrásbevonás összege 2,4 milliárd szingapúri dollár azaz, körülbelül 1,7 milliárd amerikai dollár. A 2072-ben lejáró adósságpapírt 3,04 százalékos átlaghozamon sikerült értékesíteni, nagy volt a túljegyzés, a befektetők 5,3 milliárd (szingapúri) dollárra adtak be ajánlatokat. Ilyen futamidejű állampapírt a miniállam még nem bocsátott ki, a leghosszabb piacon lévő kötvénye 30 éves lejáratú, amelynek az aktuális hozama 2,8 százalék. 

A helyi kötvénypiaci kereskedők nem is számítottak nagy hozamkülönbözetre a 30 éves kötvényhez képest. A Bloombergnek nyilatkozó Winson Phoon, a Maybank Securities üzletágvezetője azt mondta, hogy idén az emelkedő kamatkörnyezetben a hosszú lejáratú kötvények árfolyama sokat esett, de most sokkal jobb az időzítés, a befektetők lassan visszatérnek a kötvénypiac hosszú szegmensébe. A térségben legutóbb Hongkong vitt piacra zöldkötvényeket, 2,5 milliárd (USA) dollár értékben. 

Szingapúr első zöld kötvény-kibocsátásával az elektromos vasúthálózat bővítését fogja finanszírozni. A kormányzat tervei közt pedig az szerepel, hogy 2030-ig 35 milliárd szingapúri dollárnyi zöld finanszírozást vonjon be. 

Singapore Scenery
Fotó: Suhaimi Abdullah/Getty Images

A Climate Bonds szakportál a napokban összesítette a zöldkötvény szegmens első féléves statisztikáit. A fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében kibocsátott új kötvényekből az első félévben 417,8 milliárd dollárnyit jegyeztek a befektetők, ami 27 százalékos csökkenést jelent a tavalyi bázishoz képest. A visszaesés az év első hónapjaival magyarázható, akkor túl nagy volt a kockázat, emelkedésnek indultak a kötvényhozamok, nagyobb rizikóval járt több évtizedes futamidejű hitelpapírokba befektetni. 

A második negyedévben viszont már nőtt a kereslet a zöldkötvények iránt, 25 százalékkal több forrást tudtak bevonni a kibocsátók, mint 2022 első három hónapjában. Az összesített globális zöldkötvény állomány az első félév végén 3,3 ezermilliárd dollárt tett ki. Bár az év második felében a kereslet növekedését várják a Climate Bonds szakértői, abban egyetértenek, hogy a 2007 óta átlagosan évi 50 százalékos állománynövekedés aligha folytatódik.

Az első félévben 40 országban vittek piacra zöld kötvényeket az államok és a vállalati szektor szereplői, a legnagyobb volumenben Kína volt aktív, a teljes kibocsátások 22 százaléka kötődött az ázsiai országhoz.