Közélet

Oroszország bekebelezné a Donbászt, és jöhet a totális háború

Dmitrij Medvegyev, aki egy ideig az elnöki címet is betöltötte Oroszországban, beszélt erről. A lépés politikai és jogi szempontból is súlyos eszkaláció lenne: ami eddig volt, annak vége, és jöhet az igazi háború.

Támogatja a két szeparatista ukrán tartomány népszavazását arról, hogy formálisan is csatlakozzanak Oroszországhoz – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Vlagyimir Putyin szövetségese. 

The,Choice,Is,Between,Ukraine,Or,Russia.,Choosing,The,Path, The choice is between Ukraine or Russia. Choosing the path of development of the concept. Military support of the parties to the conflict. the referendum in europe, The choice is between Ukraine or Russia. Choosing the path of development of the concept. Military support of the parties to the conflict. the referendum in europe
Fotó: Shutterstock

A két terület csatlakozása az országhoz rendkívüli mértékben eszkalálná a helyzetet, hiszen ezzel egy csapásra azt mondhatná Moszkva, hogy támadás alatt áll, és honvédő háborút folytat. Ezt a feltételezést támasztja alá az is, hogy az orosz parlament kedden elfogadott egy törvényt, amely megnyitja az utat az általános mozgósításhoz. Egy nappal korábban a szakadár területek vezetői már jelezték, hogy közösen népszavazást tartanának a kérdésben. Kedden az oroszok kontrollálta herszoni térség megszállók által kinevezett vezetői is jelezték, hogy népszavazást tartanának.

Washington: népszavazásra készülhetnek az oroszok a megszállt területeken

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint már meg is kezdték az előkészületeket.

Medvegyev szerint a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság – a két területet nevezik közösen Donbásznak – hozzácsatolása az országhoz visszafordíthatatlan lenne. 

A terület megtámadása ráadásul ezt követően feljogosítaná Oroszországot az önvédelemre, és alighanem a hivatalos kommunikációban is lecserélődne a különleges katonai művelet háborúra.

A Luhanszki Népköztársaság parlamentje kedden el is fogadta, hogy már a hét végén elkezdik a népszavazást. 

Ukrajna szövetségesei mindeddig igyekeztek a vigyázni arra, hogy csak olyan fegyvereket küldjenek Kijev számára, amelyeket aztán nem használnak orosz területek támadására. Medvegyev szerint a népszavazások teljes mértékben megváltoztatnák Oroszország fejlődési irányát a következő évtizedekben, sőt geopolitikai szempontból is átformálnák a világot. Ugyanakkor nem világos, 

hogyan lehetséges úgy megtartani a népszavazásokat, hogy a területek mindössze 60 százaléka van orosz fennhatóság alatt. 

Oroszbarát hivatalnokok szerint azonban a szavazást elektronikus úton is meg lehet oldani.

Medvegyev azután szólalt meg a kérdésben, hogy az ukrán csapatok elfoglalták a Luhanszkban található Bilohorivkát, és a tartomány visszafoglalására készülnek, amelyet nemrég még teljes egészében az orosz csapatok ellenőriztek.

A többhetes harcot követően elfoglalt Liszicsanszkhoz közeli faluban, nem megerősített, közösségi médiában közzétett felvételeken ukrán csapatok láthatók.

 

Dmitrij Medvegyev orosz-ukrán háború Népszavazás
Kapcsolódó cikkek