A kriptopiac idei gyengélkedése alaposan helybenhagyta az ilyen eszközök bányászatával foglalkozó cégeket is. Noha a legnagyobb veszteséget a korábbi, hagyományos kriptobányászattal működő rendszerét teljes egészében lecserélő ethereum felhasználói szenvedték el, a bitcoinbányászok helyzete sem könnyű.

Macro,Miner,Figurines,Working,On,Stack,Of,Bitcoin,And,Ethereum, macro miner figurines working on stack of bitcoin and ethereum placed on euro banknotes. virtual cryptocurrency mining and trading concept, macro miner figurines working on stack of bitcoin and ethereum placed on euro banknotes. virtual cryptocurrency mining and trading concept
Fotó: Shutterstock

Ezt bizonyítja a Compute North Holdings nevű cég csütörtökön bejelentett csődje is, miután a Texasban, Dél-Dakotában és Nebraskában adatközpontokat üzemeltető céget már 

júliusban fizetésképtelennek nyilvánította egyik vezető hitelezője, a Generate Lending, majd a cég több eszközét és bankszámláját is átvette, likviditási gondokat okozva ezzel.

A csődvédelemért folyamodó iratokban Barry Coulby, a Compute North pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a 75 százalékot vesztett értékéből a tavaly novemberi történelmi csúcshoz képest, miközben a bányászathoz szükséges áram ára a duplájára nőtt. Ennek ellenére a bányászok teljesítményét jelző hash rate a bitcoin esetében a nyarat jellemző zuhanást követően ismét újabb csúcsközeli értékeket mutat.

A fizetési gondokkal küzdő Compute Northon azonban ez nem segít, így a vállalkozás kénytelen volt kérni a hiteleinek bíróság előtti restrukturálását. A vállalat februárban még 85 millió dollár értékben tudott részvényeiért cserébe tőkét emelni, amihez 300 millió dolláros hitelfinanszírozás is társult. A befektetési körben az árupiaci Mercuria és a Generate Capital vett részt, de szerepelt benne a National Grid Partners is. A kölcsönt azonban a Generate biztosította – írja a The Wall Street Journal.

Az ethereum bányászai talán ennél is rosszabbul jártak. Mivel a kettes számú blokklánc nem támogatta az alkalmazásspecifikus csipek használatát, a bányászatára videokártyákat használtak, a játékrajongók rosszallása mellett. A Merge nevet viselő szoftverfrissítés után azonban a bányászoknak azt kellett tapasztalniuk, hogy nincs megfelelő alternatívája az ethernek a hasonló módon működő kriptoeszközök körében.

Az egy hacket követően az ethereumról leváló ethereum classic zsetonja, az ETC ugyanis 30 dollárt sem ér az 1300 dollár körül mozgó etherrel szemben. Nem meglepő hát a vezető videokártya-gyártó, az Nvidia hónapok óta tartó vesszőfutása sem. A kettes számú kripto számára az is problémát okozhat, hogy az egykori bányászok kezében még mintegy 245 ezer ether van, amelyek árfolyamához a bányászat lecserélését követően már nem fűződik hosszú távú érdekük – mutat rá a kockázatokra a CoinDesk.