Japán kormányzati támogatással fejleszti meglévő üzemeit a memóriacsipekre specializálódott amerikai vállalat, a Micron.

San Jose, CA, USA - March 26, 2019: Micron Technology Inc. One of american leader in  semiconductor devices, dynamic random-access memory, flash memory, USB flash drives, solid-state drives.
Fotó: Shutterstock

A japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium közölte, hogy 46,5 milliárd jent (320 millió dollár) biztosít a idahói vállalatnak, hogy segítse a csúcstechnológiájú memóriacsipek tömeges gyártását a közel 2 milliós nagyvárosban – írja a Bloomberg.

A beruházás tovább erősíti az amerikai–japán partnerséget a félvezetők terén

– mondta Yasutoshi Nishimura, japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter. A Micron 2013-ban vásárolta meg a memóriacsipekre specializálódott japán céget, az Elpida Memoryt, aminek többek között Hirosimában is volt gyára.

Az immár amerikai tulajdonban lévő üzemben új gyártósorok épülnének, valamint a berendezéseket fejlesztenék kormányzati támogatással. A Micron korábban közölte, hogy beruházásai a tokiói kabinet támogatásának mértékétől függenek majd. 

A tervek szerint az üzemben a jövő év tavaszán kezdik meg az új félvezetők gyártását.

A hír azután érkezett, hogy néhány napja Kamala Harris Japánba érkezett és kijelentette, hogy a távol-keleti ország fontos szerepet játszik a félvezetők ellátási láncainak kiépítésében. Washington szövetségeseket gyűjt Ázsiában, mivel próbálja lelassítani Kína technológiai felemelkedését és minél több csipgyártó-kapacitást igyekszik saját vagy szövetségesei területén tudni.

A memóriacsipek területén a Micron a három legnagyobb vállalat között található, a dél-koreai SK Hynix és a Samsung mellett.

Több tízmilliárd dollárért fejleszti csipgyártását a Micron

A Micron 40 milliárd dollárt fektet be az évtized végéig az amerikai memóriacsip-kapacitások kiépítésébe, az amerikai kormányzat támogatásával. Az idahói vállalat arra számít, hogy új egységeiben a félvezetők gyártása 2025 után kezdődik, és beruházásaikkal 40 ezer munkahelyet fognak teremteni.