Múlt héten az egymást követő második alkalommal vontak ki tetemes összeget befektetési alapjaikból az amerikai befektetők, összesen 17,5 milliárd dollárral csökkentve a portfóliómenedzsereknél fialtatott megtakarításaikat.

pénzügyi Financial befektetés Investment Products kötvény részvény Bond piac Market osztalék
Fotó: Shutterstock

A Refinitiv Lipper pénzügyi adatszolgáltató összesítése szerint a kivonulás leginkább a részvényalapokat érintette, melyek 12,9 milliárd dolláros tőkevesztést szenvedtek el. Az elfordulás a befektetők részéről nem is meglepő a szigorú monetáris politika melletti elkötelezettségét újfent megerősítő Fed, az európai energiakrízis és az újabb kínai pandémiás korlátozások tükrében.

Az elmúlt időszakban felerősödő kiszállás ellenére idén közel 41 milliárd dollárnyi friss pénzt tudtak becsatornázni a részvényalapok, a kockázatos eszköz befektetői megítélése ennek alapján idén kifejezetten pozitív, legalábbis az alternatívákhoz képest.

A hagyományos kötvényalapokból ugyanis már mintegy 116 milliárd dollár tőke folyt ki bő nyolc hónap alatt, ami az elmúlt 30 év messze leggyengébb nettó értékesítése, és éles a kontraszt a tavalyi rekordévhez képest, amikor még 458 milliárd dollár áramlott a szegmensbe. A kötvények hanyatló népszerűsége azzal magyarázható, hogy részben a jegybanki kamatemelések hozadékaként a 10 éves amerikai állampapír hozama az év eleje óta már 175 bázisponttal emelkedett, a kamatlábak és a kötvényárfolyamok közötti fordított reláció törvényszerűségéből adódóan az utóbbiak nagyon bezuhantak az idén.

Az önkormányzati kötvényeket tartó alapok sem úszták meg 84 milliárdnál kisebb visszaváltással, 2022 legnagyobb vesztesei eddig mégis a pénzpiaci alapok, ahonnan 167 milliárd dollárt vettek vissza a tengerentúli befektetők.

Miközben az inflációs félelmek, az emelkedő kamatkörnyezet, az ukrajnai háború és a pandémia elhúzódó hatásai idén alapvetően óvatosságra intik a befektetőket, közülük egyre többen az erős pénzügyi mérlegű, alacsony hitelállománnyal rendelkező, stabil profittermelő és osztalékot is fizető nagyvállalati papírokban találtak menedéket.

 

Ezt bizonyítja, hogy a részvényalapokon belül a nagy piaci kapitalizációjú cégek részvényeit tartalmazó alapok szívták fel messze a legtöbb, 84 milliárd dollárnyi forrást, és mellettük igencsak népszerűnek bizonyultak az osztalékfizető részvényportfóliók is 56 milliárdos értékesítéssel. Leginkább e két kategóriát látták alkalmasnak a befektetők a kötvény- és részvényeszközeiken elszenvedett évközi veszteségek puhítására, ellensúlyozására. Mellettük eltörpül a közműszektorra fókuszáló alapokba áramló bő 6 milliárd dolláros tőke, a többi kategória pedig érdemi tőkebeáramlás nélkül zárta az időszakot. 

A technológiai, ingatlanos és bankpapírokból összeállított részvényalapok ezzel szemben egyaránt jócskán 10 milliárd dollárt meghaladó visszaváltást regisztráltak, a kis piaci értékű, valamint a globálisan diverzifikált részvényalapokat pedig 25-26 milliárdos tételben szórták ki az amerikaiak.