Óriási összegű részvény-visszavásárlási programról döntött a T-Mobile US igazgatósága, ennek keretében a következő egy évben 14 milliárd dollár értékben veheti vissza saját részvényeit a Deutsche Telekom amerikai leánycége. 

T-Mobile Data Breach Affects 40 Million People
Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

Az amerikai távközlési társaság a keretösszeget 2023. szeptember 30-ig használhatja fel erre a célra az igazgatóság felhatalmazása szerint. A vásárlásokat készpénzből, valamint kötvénykibocsátásból, illetve egyéb hitelfelvétellel finanszírozza a vállalat, amely az elmúlt években a Deutsche Telekom profitjának mintegy felét szállította.

A sajátrészvény-vásárlási program (SRV) elindítására az elemzők is számítottak már egy ideje. A Morgan Stanley elemzője, Simon Flannery nemrégiben megjegyezte, hogy a T-Mobile US vezetése egy tavalyi elemzői konferencián utalást tett arra, hogy 2023–2025 között akár egy 60 milliárd dollár összértékű visszavásárlásról is dönthet.

 

A telekommunikációs cégnél futó korábbi, három éves SRV-programot a versenytárs Sprint felvásárlásakor függesztette fel a T-Mobile. Ezt a tranzakciót 2020 tavaszán zárta le a társaság. Iparági szakértők és elemzők akkoriban meglehetősen szkeptikusak voltak az akvizícióval kapcsolatban a Sprint előfizetői bázisának állapota, valamint az ügyletnek a T-Mobile pénzügyi helyzetére gyakorolt hatása miatt.

A T-Mobile az utóbbi időben azonban a Wall Street kegyeibe férkőzött, és számos elemző szerint a vállalat előnyben van a riválisaival, a Verizonnal és az AT&T-vel szemben a hálózat minőségét tekintve. Ez pedig részben éppen a Sprint-felvásárlással megszerzett spektrumnak köszönhető.

A T-Mobile idén a parketten is maga mögé utasítja versenytársait, 25 százalékos erősödéssel messze a legjobban teljesít a nagy amerikai távközlési szolgáltatók részvényei közül. A Verizon árfolyama ötödével, az AT&T kurzusa pedig 10 százalékot zuhant az év elejétől.

Sajátrészvény-vásárlás itt is, ott is


Letagadhatatlan a hasonlóság a T-Mobile US bejelentése és az ugyancsak a Deutsche Telekom érdekeltségét képező Magyar Telekom részvény-visszavásárlásai között. Bár az még nem derült ki, hogy a hazai aukciókhoz hasonlóan bonyolítják-e le a vásárlásokat Amerikában is, azaz egy kitüntetett napon lehet-e felajánlani a papírokat, vagy folyamatosan veszi majd őket a cég. A lényeg azonban az, hogy a visszavásárlással az anyacég úgy tudja növelni tulajdoni arányát a leányvállalatában, hogy neki ez gyakorlatilag semmibe sem kerül. Ennek csak az a feltétele, hogy a részvények megszerzését követően azokat be is kell vonni, azaz csökkenteni kell a névértékükkel a leányvállalat alaptőkéjét. Ha erre sor kerül, és a nagytulajdonos sosem ajánlja fel a tulajdonában álló Magyar Telekom- vagy T-Mobile-részvényeket, folyamatosan nőhet a befolyása. Idehaza ezzel kapcsolatban nem fogalmazott meg publikus célkitűzést a német távközlési cég, ám Amerikában deklarálta, hogy a T-Mobile többségi tulajdonára fáj a foga. Jelenleg egyébként az utolsó közlemény szerint 48,2 százaléknál tartanak a németek. A Magyar Telekom esetében persze messze 50 százalék feletti részesedése van már a DT-nek, tehát nálunk egészen más célt tűzhet ki maga elé. M. E.