Miután az ethereum régóta várt és sokszor elhalasztott átállása a Proof-of-Stake metódusra sem hozott fordulatot a kriptopiacon, sőt, inkább lefelé lökte az árakat a múlt héten, hétfő reggel újabb esés következett, amely már nem csupán a kettes számú kriptoeszközt, az ethert, de a bitcoint is érzékenyen érintette.

Bitcoin,Chasing,Businessman,In,Cryptocurrency,Price,Crash
Fotó: Shutterstock

Az esés hátterében az amerikai jegybank szerdai kamatdöntő ülése állhat, mivel a makacsul magas elleni harcban a befektetők újabb jókora kamatemelésre számítanak a Fed részéről. A árfolyama így nem csupán a sokáig támaszként szolgáló 20 ezer dolláros szintet ütötte át, de 19 ezer dollárnál sem állt meg,

három hónapos mélypontra, 18 500 dollár közelébe süllyedt a 24 óra alatt bekövetkező, 8 százalék körüli értékvesztés miatt.

A szoftverfrissítéssel kizöldülni próbáló ether még inkább pórul járt, a kettes számú kriptó ugyanis több mint 11 százalékot esett, és 1300 dollárnál olcsóbban kapható a jelen pillanatban.

A globális monetáris szigorítás, úgy tűnik, kifogta a szelet a kockázatos eszközöknek számító, a likviditásbőség idején remekül teljesítő eszközök vitorlájából, és egyelőre nem látszik az sem, hogy hamarosan fordulat következhetne be a jegybanki lépések terén. Noha a Fed élén álló Jerome Powell Jackson Hole-i beszéde semmi jelét nem adta az irányváltásnak, a piacok szerint néhány emelést követően jövőre már kamatcsökkentések következhetnek az Egyesült Államokban, ami a kriptopiac kínjait is enyhítheti.