Egy hónappal ezelőtt egy energiaközpontú, tőzsdén kereskedett alapot (ETF) indított 

Vivek Ramaswamy, aki az egyik legkeményebb kritikusa az úgynevezett környezettudatos, társadalmi és irányítási szempontból is elkötelezett, röviden ESG-befektetéseknek. 

Tavaly jelent meg a Woke, Inc – a vállalatok társadalmi igazságossági átverése című könyve, melyben a politikai ideológiáktól mentes kapitalizmus mellett érvel.  Ramaswamy nemrégiben befektetett 0,02 százalékot a Chevronba a Strive Asset Management ETF-en keresztül, mely követi az energiarészvények indexét. 

A Strive egyébként támogatói között tudja Bill Ackman és Peter Thiel aktivista befektetőket, s arra törekszik, hogy visszaszorítsa az ESG-befektetéseket.

 A konzervatív alap hamar 315 millió dollárnyi eszközt halmozott fel, ami erős nyitásnak tekinthető.

The Chevron logo is displayed as a tanker truck enters the Chevron Products Company El Segundo Refinery on January 26, 2022 in El Segundo, California. - The oil refinery supplies motor vehicle fuels including gasoline and diesel to Southern California as well as jet fuel for aircraft at Los Angeles International Airport (LAX)
Fotó: PatrickT. Fallon/AFP

A Chevron az Egyesült Államok második legnagyobb fosszilis tüzelőanyag termelő vállalata, melynek a megújuló energiára való átállását elsősorban a nagy részvényesek sürgetik, köztük a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock.

A Chevron vezérigazgatójának, Mike Wirthnek és a vállalat igazgatóságának kedden küldött levelében a konzervatív aktivista 

Ramaswamy úgy fogalmazott: fel kell szabadítani a Chevront az ESG-t népszerűsítő részvényesek elnyomása alól. 

Vissza kell fogni a környezetvédelmi beruházásokat és a pénzt a részvényeseknek kell odaadni. A Chevron nem reagált a Wall Street Journal megkeresésére.

Az aktivista befektetők általában veszteséges vállalatokat késztetnek irányváltásra, ezúttal a célpont egy rekordnyereséget könyvelő olajvállalat, mely vastagon profitált a magas olaj- és gázárakból. És a részvények árfolyama idén 35 százalékkal emelkedett. 

A Chevron árfolyama
 

Ramaswamy szerint a Chevron magasabb értéket érhet el, ha az olajellátási gondokra fókuszál, ahelyett, hogy az energetikai átállásra pazarolná a pénzt.

Az átállást szorgalmazó BlackRock, State Street Corp. és Vanguard Group alapkezelők a Chevron 20 százalékát ellenőrzik. Az eszközkezelők korábban úgy reagáltak az ESG-vel kapcsolatos kritikákra, vagyis arra, hogy a pénzügyi döntéseikben a rövid távú nyereségen túlmutató kérdéseket is figyelembe vesznek, hogy a környezeti kockázatokat és lehetőségeket kezelő vállalatok idővel a legjövedelmezőbbek lesznek. 

Ramaswamy levele új frontot nyit az ESG elleni háborúban. 

A republikánusok által vezetett államok, például Florida és Texas a közelmúltban lépéseket tettek annak érdekében, hogy befektetéseiket és nyugdíjalapjaikat távol tartsák a Wall Street-i cégektől.

 Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy a szabad piac ellen van, és politikát kever az üzletbe.

Ramaswamy számít Warren Buffett támogatására,

aki 8 százalékkal a legnagyobb egyéni részvényese a Chevronnak.  Ami azért érdekes, mert Buffett általában az aktivista befektetők ellen fogad.

Az energiaipar jelenleg élvezi a fellendülést, de bizonytalan jövő előtt áll. A kaliforniai székhelyű Chevron idei második negyedéves nyeresége 11,6 milliárd dollár volt. A menedzsment azt tervezi, hogy a vállalat a fosszilis tüzelőanyagokból származó profitot az energetikai átállásra fordítja. A vállalat az év elején 3,15 milliárd dollárért vásárolta meg a Renewable Energy Group fenntartható üzemanyagokkal foglalkozó vállalatot, és számos, az energetikai átálláson dolgozó startupot is támogat. Ugyanakkor 

a Chevron az átállásban lassabban halad, mint nagy versenytársai, az Exxon, a BP, és a Shell.