Az Öböl-menti Együttműködési Tanácsa a homoszexualitás népszerűsítésével vádolja a Netflixet – írja a Financial Times a helyi médiára hivatkozva.

Bangkok,,Thailand,-,September,06,,2017:,Netflix,Website,,An,Online
Fotó: Shutterstock

A Kuvait, Bahrein, Katar, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek alkotta nemzetközi szervezet jogi lépésekkel fenyegette meg a streamingplatformot, ha az továbbra is sugározza az általuk iszlámellenesnek nevezett műsorokat.

A nyilatkozat szerint a Netflix az Öböl-menti országokban az iszlámmal és a törvényekkel ellentétes, gyermekeknek szóló tartalmakat sugároz.

A Öböl-menti arab államok közölték: az illetékes hatóságok figyelemmel fogják kísérni, hogy a platform betartja ezeket az irányelveket vagy sem, és megteszik a szükséges jogi intézkedéseket, ha a tartalom továbbra is sugárzásra kerül.

A jelentés külön említette a magyarul Cukorfalatok néven forgalomba került filmet, ami világszerte botrányt kavart

: a történetben egy muszlim lány csatlakozik egy tánccsoporthoz. Sokak szerint a Netflix szexuális tárgyként kezelte a benne szereplő 11 éves lányokat.

A tengerentúlon a republikánus Ted Cruz és a demokrata Tulsi Gabbard is kikelt a streamingplatform és a film készítői ellen. Végül a Netflix kénytelen volt bocsánatot kérni a a Cukorfalatok promóciós anyaga miatt, miután egy petíció a serdülők szexualizálásával vádolta a csatornát.

Arról mi is beszámoltunk, hogy a Netflix az elmúlt hónapokban közel egymillió előfizetőt veszített, viszont a cég vezetése bizakodik és pozitívan látja a jövőt. A rossz hírekre reagálva a vállalat a részvényei még mindig jóval a tavalyi árfolyamok alatt vannak. 

A Netflix megőrizte vezető pozícióját a Közel-Keleten, ahol olyan regionális streamingplatformok konkurenciájával kell szembenéznie, mint a Shahid és a Starz Play.

A Netflix a múltban kormányok kérésére már vett le vagy korlátozott le tartalmakat, többek között egy vígjátéksorozat egyik epizódját, amelyet Szaúd-Arábia kifogásolt.

Korábban az év elején Szaúd-Arábia elkobozta a boltokból a szivárványszínű játékokat és ruhákat, miközben a sivatagi királyságban nemrég engedélyezték, hogy a koncertekben és a mozikban vegyesen lehetnek férfiak és nők.

A híreket sem a Netflix, sem a közel-keleti kormányok nem kommentálták.