Jókora felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a Masterplast-részvény az OTP Bank szerint, amely hétfőn késő délután kiadott elemzésével megkezdte az építő- és egészségipari gyártócég követését.

A pénzintézet diszkontált cash flow (DCF) modellje alapján 6050 forintos 12 havi célárat határozott meg a Masterplast papírjaira, ami 53 százalékkal magasabb a hétfői záróárfolyamnál. A jókora ralilehetőség miatt természetesen vételt javasol a bankház.

Meglátásuk szerint a mostani, 4000 forintos árszinteken a befektetők továbbra is egy pesszimistának mondható forgatókönyvet áraznak a kilátásokkal kapcsolatban.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A Sándor Dávid szenior elemző és Szemán Ákos elemző által jegyzett szakértői anyag kiemeli, hogy a vállalat növekedési ugrást hajtott végre az elmúlt években egy jól időzített németországi akvizícióval, amellyel a stabilabb bevételtermeléssel és magasabb marzsokkal jellemezhető, ciklusokon átívelő növekedési trendekkel rendelkező egészségügyi termékek piacára lépett be. A pandémia (és az ahhoz köthető egyszeri tételek) 2021-ben érdemben segítették a szegmens bevételeit, ehhez képest 2022 visszaesést hoz, a saját márkás egészségügyi késztermékek 2023-ban induló értékesítésével azonban ismét növekedés indulhat.

A makrogazdasági kilátások romlása és a támogatási konstrukciók idei kifutása az építőipari termékek szegmensében a bevétel visszaesését hozhatja az OTP szerint. Ez alól a bevételekben legnagyobb súlyt képviselő homlokzati hőszigetelő rendszerek kivételt képezhetnek, az EU-s klímacélok elérése érdekében kijelölt energiahatékonyság-növelési célok és a rezsiköltségek elszállása ugyanis egyaránt tartós keresletet biztosíthat a szigetelőanyagok iránt, miközben a vállalat most folyó gyártóberuházásainak 2023-tól elinduló termelése is erősítheti a bevételt.

A gyártói megjelenés a német és az olasz piacon Nyugat-Európa felé nyithat további növekedési lehetőségeket, miközben a vállalat termékoldalon is diverzifikáltabbá válik, az egészségügyi termékek mellett 2023-tól a saját fejlesztésű moduláris épületek is megjelennek.

Folytatódhat a dinamikus növekedés

Az új üzletfejlesztési lépéseknek köszönhetően a Masterplast a romló gazdasági környezetben is képes lehet a bevételeit emelkedő pályán tartani, miközben a saját gyártás arányának emelkedése és a termékmix magasabb árrésű termékek felé tolódása az EBITDA-marzsot is a hosszú távú átlag feletti szinten, 11,4–13,5 százalék között tarthatja. 

Az EBITDA 2026-ra 41 millió euró fölé emelkedhet, az egyszeri tételektől tisztított 2021-es szint duplájára.

A vállalat eladósodottsága emelkedett az utóbbi években, de még komfortos szinteken áll, ráadásul zömében alacsony és fix (2-2,9 százalékos) kamatozás mellett kibocsátott, 2026–2031 között lejáró kötvények adják a kötelezettségek több mint 80 százalékát. A nettó profit 2022–2026 között átlagosan 13,1 százalékkal nőhet, az egy részvényre jutó nyereség pedig a tavalyi 1,09 euróról 1,9 euróra emelkedhet 2026-ra.

 

A 14-17 százalékos kifizetési hányad mellett teljesíthetők a menedzsment által jelzett osztalékfizetések is. Jövőre 66 forint, 2024-ben 77, 2025-ben 88, 2026-ban pedig 99 forintot utalhat részvényenként a vállalat, ami 1,7–2,5 százalék közötti osztalékhozam lenne.

Az elemzők megjegyzik, hogy a Masterplast előretekintő P/E-mutatója (a részvényár osztva az egy részvényre jutó eredménnyel) a szektortársakénál alacsonyabb (a 2022-re várt eredmény alapján 8,4, a jövő évi eredménybecsléssel pedig 8,9), a többiekhez mérten magasabb adósságszint miatt azonban a 7,9-es, illetve 6,9-es EV/EBITDA-ráták meghaladják a szektorátlagot. Igaz, a vállalat profitnövekedési kilátásai is erősebbek.